Kõhukinnisus ja potikartus

Kati Paal, perearst
06.11.2015

 

Põnn nutab hüsteeriliselt – on potil käimise aeg. Miks ta nutab ja kuidas lapsevanem last aidata saab?

Olenevalt vanusest, söödud toidust ja ainevahetuse iseärasustest võib lapse kõht käia läbi väga erinev arv kordi päevas või nädalas. Nii ei loeta näiteks rinnapiimatoidul oleva imiku puhul kõhukinnisuseks olukorda, kui kõht käib läbi iga 7–10 päeva tagant; suurema lapse puhul on enamasti piisav, kui sool tühjeneb vähemalt paar korda nädalas.

 

Kas kõht on kinni?

Kui laps kasvab kenasti, sööb isukalt ning kõht käib läbi vaeva ja valuta, väljaheide on pehme ning see, et sool tühjeneb tavapärasest harvem, last ei häiri, ei ole tegemist kõhukinnisusega. Kõhukinnisust saab diagnoosida siis, kui soole tühjendamine on harv ja lapse jaoks vaevaline ning väljaheide on kõva, tihke ja põhjustab väljudes valu. Kui probleem püsib üle kahe nädala, võiks nõu pidada arstiga.

Kõhukinnisus võib vaevata igas vanuses last, kuid kõige enam esineb seda 2–4-aastastel. Väga harva võib raske kõhukinnisuse taga olla ka kehaline haigus (anatoomilised väärarengud seedekulglas, Hirschsprungi tõbi jt) – sel juhul algavad vaevused juba imikueas ning probleemile viitavad muudki lapsel esinevad haigusnähud. Valdavalt on aga kõhukinnisus psüühilist laadi või funktsionaalne (näiteks peale haigust, dieedimuutust) ning möödub õigete ravivõtetega.

 

Kuidas tekib potikartus?

Põhjuseid, miks laps ei taha potile minna ja soolt tühjendada, võib olla palju, kuid sageli on see alguse saanud just kõhukinnisusest ja hirmust valuliku sooletühjendamise ees.

Kui soole tühjendamine on korra olnud lapse jaoks valus, võib tekkida nõiaring: laps hakkab valu kartuses häda kinni hoidma ja soolde koguneb üha kõvemaks muutuv väljaheide, mille väljutamine on taas valulik. Aina kõvemaks muutuv roe koguneb jämesoolde, moodustades sinna tihke tropi ja takistades soole tühjenemist – tekib kõhukinnisus. Sool hakkab laienema, et kogunev roojamass ära mahutada, soole tundlikkus väheneb ning pärasoole sulgurlihas (lihas, mis takistab soole iseeneslikku tühjenemist) venib välja.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid