Immuunsuse saladus on soolestikus

Kodutohter
13.07.2020
Shutterstock

Me kõik tahame tervislikult süüa, kuid kahjuks ei olene meie immuunsus sellest, mitu apelsini me talve jooksul sööme. Immuunsus on palju keerulisem tervik. Mida me siis saame oma tugevama immuunsuse heaks ära teha?

Immuunsuse saladus peitub soolestikus.

Teame, et immuunsussüsteem vajab haigustega toime tulemiseks tervet hulka vitamiine ja mineraalaineid. Kuid ühegi toiduainega pole võimalik viirushaigusi ära hoida, vaid loeb kogu tervik, ehk võimalikult mitmekesine tervislik toitumine. See on väga tähtis soolestiku bakteritele, kellel on suur roll haiguste vastu võitlemisel. Uued uuringud kinnitavad järjest, et soolestiku bakteritel on äärmiselt oluline roll immuunsuse tugevdamisel. Köögiviljadel põhinev ja kiudaineterikas toit sisaldab organismile vajalikke toitaineid. Lisaks säilitab see mitmekülgset ja kasulikku bakterikooslust soolestikus. See on tähtis osa inimese immuunsüsteemist.

Prebiootikumid on ained, mida head soolestikubakterid kasutavad oma toiduks. Kiudaineterikkad täisteratooted, kaunviljad, marjad, puuviljad ja köögiviljad sisaldavad just neid prebiootikume, heade bakterite toitu.

Soolestiku kaitsesüsteemi võib tugevdada, kui juua hapendatud piimatooteid ja piimhappebakterite abil hapendatud köögivilju, milles on tervendavad bakteritüved.

Probiootikumid on piimhappebakterid, nagu bifidobakterid, laktobakterid ning teised elavad mikroobid, mis tasakaalustavad seedesüsteemi bakterikooslust.

Kuid toit ei ole imekiiresti mõjuv imeravim. Isegi kui sööksid terve nädala ainult apelsine, saad palgaks tõenäoliselt kõrvetised. Hea toitumuse tulemusi mõõdetakse aastate ja aastakümnetega. Seega tuleb viirushaigustest pääsemiseks toituda iga päev mitmekülgselt ja tervislikult ning seda kogu elu. Ja haiguste perioodil ei tohi unustada käte pesemist.

Muidugi on apelsin, mustsõstramahl, küüslauk ja muud toidud tervislikud ja kasulikud, kuid meeles peab pidama, et neid tuleb süüa kogu aeg ja mitte ainult siis, kui haiguste periood on käes.

 

Sarnased artiklid