Piim või taimejook?
Mai Maser, toitumisteadlane
07.06.2019

 

 

Müügil on suures valikus valgeid jooke, mida rahvas nimetab piimadeks. Neil aga ei ole imetajate piimaga muud seost kui valge värvus ning õigem on neid nimetada selle järgi, millest nad on valmistatud: kas taimejoogiks või teraviljajoogiks.

 

 

Piim ja piimatooted on üks vajalikest toidurühmadest, millest tuleks iga päev midagi lauale valida. Kui nimetuses on sõna "piim", siis on tegemist ainult loomapiimast saadud toodetega, mitte aga taimedest pressitud jookidega.

 

Taimejooke on erinevaid

Võimalik on osta või ise valmistada leotatud teradest ja seemnetest jooke, mida nimetatakse rahvasuus piimadeks nende piimasarnase välimuse pärast. Neid aga ei tohi segi ajada piimaga ja arvata, et need võiksid asendada toitu, eriti imikutoitu. Selline valge jook on taimejook, teraviljadest toodetult teraviljajook.

Taimejooke on hakatud tootma erinevatel põhjustel, millest olulisim on asendusvõimaluse pakkumine piimasuhkrutalumatuse ja piimavalguallergia korral. Samas ei ole taimne jook toit, mis kindlustaks laste kasvamise ja arenemise ning oleks eakatele vajaliku valgu allikaks.

Taimsed joogid sobivad kohvile ja teele lisamiseks, magustoitude valmistamiseks ja ka niisama joomiseks. Toiteväärtuse suurendamiseks on neile sageli lisatud tööstuslikult kas kaltsiumi, valku, suhkrut, D-vitamiini, oomegarasvhappeid või maitseparandajaid. See muidugi teeb nende toodete hinna võrreldes tavalise piimaga mitmekordseks. Samas on kõigi loetletud ainete asendamiseks paremaid võimalusi.

Veel tuleb arvestada, et tehniliselt kokku pandud ainete segu ei kindlusta nende imendumist. Kõige paremini omastab organism looduslikes toitudes olevaid vitamiine ja mineraalaineid, kuna nad võimendavad üksteist vastastikku.

 

Loe pakendilt hoolikalt infot

Taimsete jookide pakendil olevat infot tuleb hästi hoolikalt lugeda, et aru saada, millega on tegemist ning kas kõik koostisosad sobivad ega tekita allergiat. Kuna taimsele joogile lisavad tootjad erinevaid komponente vastavalt oma retseptuurile, siis on sageli ka samadest teradest valmistatud jookidel erinev vitamiinide ja mineraalainete sisaldus ja erinev kalorsus.

Müügiks valmistatakse kümneid, kui mitte sadu erinevaid jooke, mille põhialuseks on mõni kindel tera või seeme ning lisandiks hulk isesuguseid aineid. Neist tuntuimad joogid on kaera-, riisi-, mandli- ja sojajook ning kookosejook, mida kokkuleppeliselt on Euroopa Liidu määrusega lubatud nimetada kookospiimaks.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid