Pehmete kuklite saladus

Kodutohter
07.07.2025
Shutterstock

Aasias populaarset tangzhongi eeltaigna meetodit kasutatakse eriti kohevate kuklite ja saiade valmistamiseks. Tänu sellele meetodile püsivad küpsetised kauem pehmed ja värsked.

Meetod põhineb kuumutamisel valmistatud eeltaignal, mis koosneb ühest osast jahust ja neljast osast vedelikust. Vedelavõitu eeltaignal lastakse veidi jahtuda ning sellele lisatakse koostisained, et valmistada lõplik tainas.
Tainas kulub tavapärasest vähem pärmi ja vajab ainult ühte kerkimist – tainas ise ei kerki üldse, ainult juba vormitud kuklid.

Sellest kuklitainast võib küpsetada näiteks vastlakukleid.
 

Kõige pehmemad kuklid

umbes 14 tükki

 

Eeltainas

2 dl piima

0,5 dl nisujahu

Tainas

2 dl külma piima

1,5 dl suhkrut (juhul, kui teha magusaid kukleid)

1 tl (11 g) kuivpärmi

1 tl jahvataud kardemoni

näpuotsatäis soola

1 muna

80 g pehmet võid

Määrimiseks

1 muna

1 sl vett

Valmista esmalt eeltaigen. Vala piim ja jahu väikesesse kastrulisse ning sega need vispliga korralikult läbi. Kuumuta segu keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni tainas muutub paksuks ja pudingulaadseks. Tõsta pott pliidilt, sega uuesti läbi ja lase umbes 5 minutit jahtuda.
Tõsta eeltaigen segamisnõusse ja sega juurde külm piim. Järgmisena sega hulka suhkur, kuivpärm, kardemon ja sool. Seejärel lisa mõne portsjoni kaupa vahepeal segades 6 dl jahu. Sega hulka muna ja seejärel pehme või. Seejärel lisa 3,5 dl jahu – jäta 0,5 dl küpsetamiseks alles – ja sõtku tainast, kuni see on saavutanud hea elastse konsistentsi. Nii et sõtku vähemalt 5–10 minutit. Tainas jääb väga pehme, kuid tuleb käte küljest ja osaliselt kausi küljest lahti. Taigna sõtkumiseks võid kasutada mikserit või sõtkuda seda käsitsi.
Puista lauale 0,5 dl jahu ja kummuta tainas jahu peale. Lase 5–10 minutit puhata.
Rulli tainast kergelt jahuga ülepuistatud kätega 14–16 väikest ümmargust kuklit ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajadusel kasutage kahte küpsetusplaati. Kata kuklid köögirätikuga ja lase poolteist tundi tuuletõmbuseta kohas kerkida.
Kuumuta ahi 220 kraadini. Sega omavahel muna ja vesi ning pintselda kerkinud kuklid seguga. Puista peale veidi granuleeritud suhkrut või mandlilaaste. Aseta kuklid ahju ja küpseta keskmisel kuumusel umbes 8–10 minutit. Jälgige küpsetusprotsessi, kuna ahju temperatuurid on erinevad.
Võta kuklid ahjust välja, lase jahtuda ja naudi niisama või täida oma lemmiktäidisega.


 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid