Ajule on kasulik sama toit mis südamelegi: marjad, köögiviljad, puuviljad, taimsed õlid, kala, pähklid, väherasvane liha ja täisteratooted. Eriti kasulikud on ajule pehmed rasvad, kus on palju oomega-3-rasvhappeid. Need pehmendavad närvirakkude membraane ja edendavad sünapside toimimist. Tõhusad aju stimulaatorid on ka kohvijoogid ja šokolaad.
Tihtipeale öeldakse mõne joodiku kohta, et mis tast tahta, on end lolliks joonud. Viin sandistab, kuid ei hävita närvirakke. Kuid alkohol takistab uute ajurakkude tekkimist. Alkoholi liigtarbimine võib kahjustada närvirakkude jätkeid ning neid ümbritsevaid müeliintuppesid, mis häirib informatsiooni edastamist ajus. Kõik see ilmneb puuduliku ajutööna.
Murdeaes joomine segab aju kasvamist ja intelleksti arenemist. Rottidega tehtud katsed näitavad, et alkoholi liigtarbimisest tekkinud ajukahjustused on püsivad.
