Ingver kaitseb külmetuse eest

Koostanud Aive Luigela
16.10.2008

Mitu lugejat on huvi tundnud just ingveri toore juure (risoomi), mitte maitseainena müüdava kuivatatud pulbri vastu. 

Ingver (Zingiber officinale) on Kagu-ja Lõuna-Aasiast pärit vürtsi- ja ravimtaim. Ka Eestis on katsetatud seda kasvuhoones kasvatada. Ingveri suurim väärtus on mullas peituv maitserikas risoom, mille tükikestega taime ka paljundatakse. Kuna poes on seda üsna soodsa hinnaga saada, ei ole eriti mõtet ingverit meie kliimas kasvatada.
Värske ingveri valikul tasub eelistada kõvemaid, helepruuni ja läikiva koorega risoomitükke. Kodus tuleb neid hoida külmkapis, sest pakendi avamisel soojas ruumis kuivab juur kiiresti ja ühes sellega lenduvad väärtuslikud eeterlikud õlid.

Peidab endas palju kasulikku
Ingveri toime aluseks on risoomis leiduvad terava maitsega eeterlikud õlid. Lisaks leidub juures vaikaineid, mis annavad kuumavalt põletava ja samas mõrkja maitse. Piisavalt leidub taimes ka süsivesikuid ja valke: 100 g värsket ingverit annab 40 kcal. Loomulikult ei ole vaja ingverit energiaallikana arvestada, sest nii palju ei söö seda päevas keegi. Küll aga on olulised taimes sisalduvad vitamiinid ja mikroelemendid (raud, jood, kaltsium, mangaan ja magneesium).
Arvestama peab sellega, et risoomi kuivatamisel lähevad vitamiinid kaotsi, kuid mikroelemendid säilivad.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid