Küüslauk turgutab tervet ja tõbist

Foto:

Küüslauk tugevdab organismi kaitsevõimet, aitab külmetushaigusest kergemini üle saada ning puhastab organismi kahjulikest ainevahetusjääkidest.

Küüslaugus on kasulike ainete hulk imetlusväärselt suur. Temas leidub väävlit sisaldavat lõhnata ainet alliini, mis küüslaugu peenestamisel laguneb ensüümide toimel kiiresti erilise lõhnaga aineks allitsiiniks ? tugeva toimega, lenduvaks antibiootikumiks. Seetõttu tuleb purustatud küüslauk võimalikult kiiresti ära süüa. Antibiootikum küll viiruste vastu ei aita, kuid hävitab viiruste kahjustatud organismis võimule pääsenud kahjulikke baktereid ja aitab ära hoida tüsistusi.
Peale selle sisaldab küüslauk valku ja enamikku mineraalaineid – eriti räni, seleeni, joodi ja germaaniumi. Küüslaugus on ka B-grupi vitamiine ning C- ja D-vitamiini. Allitsiin, vitamiinid ja mikroelemendid tugevdavad organismi kaitsevõimet ning mõjuvad hästi hormonaalsüsteemile. Organism omastab küüslaugust kõik toimeained kiiresti ja nende mõju püsib kehas kaua.
Küüslauk aitab alandada palavikku, leevendab põletikku ja soodustab neerutalitlust.

Lõhn ära ja maitse mahedamaks
Paljudele ei meeldi küüslaugu vänge lõhn. Sellest saab lahti, kui pärast küüslaugu söömist juua leiget piima; segada küüslauk hapukoore või majoneesiga; süüa peale sidruniviil, närida peterselli- või sellerijuurt või kohviube. Lõhn väheneb ka siis, kui tarvitada küüslauku enne sööki.

Loe edasi ajakirjast…