Marjadest silmad särama ja tuju heaks

Foto: Shutterstock

 

Kõige rohkem vitamiine ja mineraalaineid pakuvad muidugi vast valminud marjad, kuid talvisel ajal saab kasuliku osa kätte ka sügavkülmutatud, kuivatatud ja hoidistatud kraamist.

 

 

Kunagi ammu uskusid inimesed, et marjad tõrjuvad vaenlasi, aga tõmbavad ka oma värvi, lõhna ja maitsega ligi sõpru. Tänapäeval teame, et marjad sisaldavad palju kehale vajalikke aineid, eriti vitamiine, mineraalaineid ja fütotoitaineid. Muidugi annab enamik neist ka elujõudu, see aga ei seisne ainult kaloritest saadavas energias, vaid rohkem kõigi ainete kombinatsioonis.

Otseselt energiat annavad süsivesikud – peamiselt kiudained ja fruktoos –, mille kogus varieerub liigiti. Magusust tasakaalustavad orgaanilised happed, mis muudavad maitse hõrgumaks, aga hoiavad ka marju riknemast. Happerikkamad marjad säilivad paremini, kuna orgaanilised happed pidurdavad neis mikroorganismide arengut.

 

Sisaldavad rohkesti C-vitamiini

Kõigis marjades on erinevaid vitamiine, kõige rohkem aga C-vitamiini. C-vitamiini sisalduselt on ületamatud kibuvitsamarjad, neis on seda 1000–2000 milligrammi. Kibuvitsamarjadele järgnevad 400 milligrammiga astelpajumarjad ja umbes 300 milligrammiga mustad sõstrad. Puuviljades on C-vitamiini vähem: ligikaudu 50 milligrammi.

Päevane C-vitamiini vajadus on vaid 100 milligrammi, aga arvestada tuleb seda, et kuumutamisel ja ka marjade seismisel vitamiini hulk väheneb ning kunagi ei saa organism kõike kätte. Antioksüdandina on see vitamiin igakülgne tervise hoidja ja immuunsüsteemi tugevdaja, ent C-vitamiini toime oleneb suuresti ka teistest ainetest. Näiteks mustikas sisaldab antotsüaanide rühma kuuluvat ainet mürtilliini, mis koos C-vitamiini ja rauaga soodustab vereloomet ning hoolitseb veresoonte elastsuse eest, seda eriti ajus ja silmades.

 

Peidus rikkalikult kasu

Oluline on marjade polüfenoolide sisaldus. Need tugevad antioksüdandid jagunevad paljudeks alarühmadeks, nagu näiteks flavonoidid ja fenoolhape, ning nagu C-vitamiini, leidub ka neid kõigis marjades. Need ained kaitsevad keharakke vabade radikaalide eest, seega südamehaiguste eest; samuti mõjuvad vähivastaselt, aitavad krooniliste põletike korral ja aeglustavad vananemisprotsesse.

Loe edasi ajakirjast…