Õunal ja pirnil on sügise põsed

Mai Maser, toitumisteadlane
04.09.2014

 

Kui aiamarju kippus sel suvel mitmel pool olema napivõitu, siis õunu ja pirne paistab tulevat parajalt. Just nüüd on aeg neid värskelt süüa ja ka purki panna.

 

Õuna- ja pirnipuud on Eestimaal igas koduaias armastatud viljapuud. Õunad säilivad heades hoiutingimustes väärtuslikuna peaaegu kevadeni, kuid pirnid ei seisa üle paari nädala.

Sellepärast tuleb pirne võimalikult palju süüa valmimise ajal niisama, aga ka magustoidu, pudru, juustu ja lihatoidu lisandina. Ülejäänud leiavad tee purki keediseks või kompotiks.

 

Annavad ühepalju energiat

Kuigi pirn tundub süües õunast palju magusam, on ehk paljudele üllatuseks see, et olenevalt sordist annavad õunad ja pirnid ühepalju energiat: keskmiselt 40–60 kcal 100 grammi kohta. Kuivatatult on need puuviljad küll 4–5 korda energiarikkamad, kuid neid ei söö korraga ju väga palju ja peotäis magusa supi sees ei tee kedagi ülekaaluliseks.

Peale selle, et õun ja pirn on suhteliselt energiavaesed, ei tee neid hinnatavaks mõne üksiku kasuliku aine suur kogus, vaid just see, et nendes on erinevaid toitaineid organismile hästi omastatavas ühenduses.

 

Kodumaist ei koori

Antioksüdantide ja toitainete sisaldus meie puuviljades on aastati erinev, kuid Eesti põllumajandusülikooli teadlaste uuringute andmetel on see ikkagi suurem kui näiteks Poola või Prantsusmaa õuntel.

Kõige väärtuslikumad toitained on alati puuviljade koores ja koore all, seetõttu võib kodumaiseid õunu ja pirne süüa koorimata. Välismaa puuvilju on töödeldud säilitus- ja hallitusvastaste ainetega ning nendel tuleks pealmine kiht ära koorida. Nii aga jääme ilma paljudest vajalikest toitainetest.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid