Salalikud suvekilod. 10 tõrjenõksu

Vahendanud Üllar Ende
12.07.2011

"Kui suvi tuleb, küll ma siis alles võtan alla!" on nii mõnigi tõotanud. Nüüd on suur suvi käes, kuid oma keha vastu hoolimatul kipub kilosid hoopis juurde tulema. Sellepärast ole puhkusevabadusest mõnu tundes ka valvel.

Tuntud luuletuse järgi on väikesed tüdrukud tehtud suhkrust, jahust ja maasikavahust; väikesed poisid aga tiigrist, konnast ja kutsikahännast. Millest on tehtud liigsed suvekilod? Eks ikka vorstist ja napsust, jäätisest ja ampsuapsust.

Siin on selgitusi ja soovitusi, mida järgides võid kergema südame ja kehaga sügisel kaalu peale astuda.

1. Püüa jälgida, mida ja millal sööd.
Suvekilode lisandumise peamine põhjus on arutu söömine. Kui sügisel ja talvel suutsid söögikordadest ja vajaliku toiduenergia hulgast kinni pidada, siis suvine elurütm kipub kehatäitmise ajad sassi lööma ning alati me ei mõtle, mida, millal ja kui palju suust sisse läheb. Grillahjud on talvekorterist väljas ning pikad õhtud pakuvad võimaluse head-paremat nautida.

Tunne sumedast suveõhtust mõnu, kuid pea piiri. Kui sööd puhkuse ajal, nagu hing igatseb, ootab enne tööleminekut ees halb üllatus: miski ei mahu selga - seelik või püksid on justkui teise inimese kapist.

2. Söö korrapäraselt nagu varemgi.
Kui hommikul ja päeval lihtsalt näksid juhuslikult üht-teist ja õhtul annad oma kehale korraliku keretäie süüa, on liigsed kilod kerged kogunema.

Sooja ilmaga ei olegi eriti head isu või ununeb söömine hoopiski. Siis mõtled mõnuga: "Täna küll põles mu rasv lausa särinal!" Ent õhtul läheb sisse üks grillvorst teise järel, üks maitsvam ja rasvasem kui teine.

Tavapärastest söögiaegadest kinnipidamine ongi suvekilode suurim vaenlane. Sellepärast katsu ka puhkuse ajal alustada päeva hommikupudru, müsli ja/või köögiviljadega ning söö ka korralik lõuna. Kui sa ei ole kodus, siis mõtle ette, kus saaks väljas tervislikult lõunat süüa. Nii ei teki äkilisi näljasööste, kui ajad kahe suu poolega sisse kõike, mis laual ahvatlemas või külmikus peidus.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid