Suvemarjad külmikust lauale

Toitumisspetsialist ja loodusravi austaja Aive Luigela
04.12.2006

Millal siis veel kui mitte nüüd on õige aeg suvel sügavkülma pistetud maasikad, vaarikad või muud marjad ära tarvitada. Neid võib süüa niisama või panna toidu sisse.
Praegu veel on sügavkülmutatud marjad, köögiviljad ja metsasaadused säilitanud oma toiteväärtuse ja kõik head maitseomadused. Mida rohkem kevade poole, seda vähem väärtuslikud sügavkülmutatud aia- või metsaannid on.
Sügavkülmutatud marju ja puuvilju võib sügavkülmikus õigel režiimil hoida üldjuhul kuni aasta. Õrnakoelised marjad (vaarikad, maasikad) tuleks aga poole aasta jooksul ära süüa.
Eelnevalt kergelt kuumutatud, 1–2 minutit kuumas vees hoitud aedvilju võib säilitada kuni aasta, kuumutavamata köögivilju (juurköögiviljad, till, murulauk, spinat ja rohelised maitsetaimed) aga kuni pool aastat. Hiljem alaneb nende toiteväärtus, kaob meeldiv lõhn ning keetes või hautades muutuvad nad sitkeks.

Parem ikka värskelt
Kõige tervislikumad on külmutatud marjad värskelt. Kui me juba nad sellisena hoiule panime, siis pole mõtet neid toiduks keeta.
Ülessulanud värsked marjad maitsevad hästi näiteks kohupiima, jäätise, vahukoore või vaniljekastmega. Neid saab serveerida kenas klaaspokaalis, -kausikeses või hoopiski muretainakorvikestes, kuhu mahuvad nii vahukoor või kohupiimakreem kui ka marjad.

loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid