Hapendatud piimatooted on ülikasulikud

Mai Maser
toitumisteadlane
28.11.2025
Shutterstock

Hapendatud ehk fermenteeritud piimatooted valmivad piimhappekäärimise teel, mille käigus piim muutub hapuks või kergelt kihisevaks ja tekivad probiootikumid ning toidu ja joogi iseloomulik maitse ja tekstuur.

 

Kääritatud toodeteks on põhiliselt jogurt, keefir, hapupiim, hapukoor, kodujuust, juust ja hapupiimatooted. Populaarsed on nii maitsestamata kui ka maitsestatud piimatooted alates jogurtist ja keefirist ning lõpetades lisatud suhkruga kohukeste ja pudingute, jäätise, kondenspiima ja mitmesuguste kohupiimadega.

Pakutavast laiast toodete reast saab teha häid ja vähem häid valikuid. Üldine soovitus on, et jogurtitest ja kohupiimadest tuleks eelistada maitsestamata ja magustamata tooteid ning soovi korral võiks neid ise maitsestada marjade ja puuviljadega.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid