Grilli esivanemateks peetakse ümaraid savinõusid, mida kasutati toidu valmistamiseks. “Kamado” tähendab jaapani keeles ahju või katelt. Kamado grill on valmistatud kuumakindlast keraamikast, terrakotast või portlandtsemendi ja peenestatud laavakivi segust. Moderne keraamika ja tulekindlad materjalid võimaldavad kaitsta grilli pragunemise eest. Toome teieni nõuanded, mis võimaldavad teil saada suurepärased hõrgutised.
Kasutage õiget sütt
Enamasti kasutatakse Kamado grillides kütteallikana grillsütt, kuigi olemas on ka gaasil ja elektril toimivaid variante. Grillimiseks sobib vaid naturaalne grillsüsi, mis on tükkidena tarnitav. See võimaldab hoida grillil vajalikku temperatuuri piisavalt kaua.
Lisaks peab grillsüsi olema kvaliteetne. Enamasti kasutatakse söe ja söebrikettide valmistamiseks töödeldud puidu jääke, keemilisi lisaaineid ja muud materjali, mis ei ole sobilik toidu grillimiseks. Selline süsi jätab palju tuhka, mis omakorda segab õhu liikumist läbi põletuskambri. Söes olevad kemikaalid muudavad toidu maitset. Kehva kvaliteediga sütt kasutades on keeruline säilitada püsivat temperatuuri pikemaks ajaks.
Kamado grillides sobib kasutamiseks puusüsi, mis ei jäta alles palju tuhka. Sütt saab toota keskkonnasõbralikult, kui kohaldada juurevõsude kasvatamist. Seda sütt kasutades jääb toidule juurde naturaalne lõkke lõhn.
Valige sobiv küpsetusviis
Keraamiline grill on universaalne toiduvalmistaja, millega saab nii grillida, küpsetada kui ka suitsutada, võimaldades valmistada rikkaliku söögi perele või sõpradele.
Grillimine on kõige lihtsam ja populaarsem küpsetusviis, mille korral valmistatakse toitu otse lahtistel hõõguvatel sütel. Toidu väliskiht on kaunilt krõbe, kuid seest mahlane. Kõige mugavam on grillida pehmet, kuni 5 cm paksust kondita liha, milleks võivad olla nt praetükid, hakklihatooted, kondita kanafileed, burgerid ja kebabid. Lisaks võib grillida ka ka köögivilju ja muid kiirelt valmivaid toiduaineid. Võimalik on nautida nii hispaania paellat kui ka erinevaid hiina köögi hõrgutisi.
Barbeque sobib suuremate lihatükkide küpsetamiseks, kuna nende valmimine võtab rohkem aega. Välimine kiht muutub kergelt krõbedaks, kui liha on seest läbi küpsenud. Valmiva toidu ja süte vahel on spetsiaalne kilp, et kaitsta liha otsese kuumuse ja leegi eest. Küpsemisprotsess toimub tänu tulisele õhuvoole ja kuumusele, mida hoiavad grilli kaas ja seinad.
Grillis saab küpsetada nii leiba, küpsiseid, karaskit kui ka pitsat. Kamado bono grill töötab suurepäraselt ahjuna, kuna on võimeline hoidma püsivalt temperatuuri piisavalt kaua. Peale selle on olemas ka küpsetuskivi, mis imab endasse toidu valmistamisel tekkiva niiskuse.
Grilliga on võimalik ka suitsutamine, mille tulemuseks on mahlane, pehme ja kergelt suitsuse maitsega liha. Grill suudab hoida pikka aega püsivat temperatuuri, mistõttu ei vaja ta pidevat järelvalvet ja kontrollimist. Vastav kaitsekilp laseb ringleda vaid kuumusel ja suitsul. Lisaks ei pea toitu restil keerama
Valige sobiv temperatuur
Tänu vastavale ehitusele võimaldab Kamado hoida pikalt üleval kuumust ja saavutada kõrgeimaks temperatuuriks kuni 400 kraadi. Grillil on võimalik suhteliselt täpselt reguleerida õhuvoolu ja temperatuuri. See teeb grillid ahjudega väga sarnaseks ja võimaldab toitu praadida ja küpsetada. Temperatuuri saab seadistada õhuklappide abil.
Enne tulelt võtmist peaks täisküps liha olema sõltuvalt liigist 69-93 kraadi. Suitsutamiseks sobib temperatuurivahemikm 107-135 kraadi. Mereande tuleb grillida nii kaua, kuni liha muutub matiks, kõvaks ja niisuguseks, et teda oleks lihtne kahvliga luudest eraldada. Linnuliha korral ei lõigata valmis grill-liha kohe tükkideks, vaid lastakse pisut seista, et mahlad imbuksid lihasse.
Hooldage grilli õigesti
Selleks, et toit tuleks suurepärase maitsega ja grill töökorras, on oluline grilli korrektne hooldus. Grilli võib kasutada nii suvel kui ka talvel, sest grill on vastupidav suurtele temperatuurikõikumistele ja võimeline hoidma vajalikku temperatuuri. Peale kasutamist tuleb kinni katta grilli sisemus, et sinna ei pääseks niiskus ega lumi. Juhul, kui grilli satub vett, tuleb pühkida sisemus kuivaks ja süüdata veidi sütt ning kuumutada grilli temperatuurini 170-175 kraadi.
Peale grillimise lõpetamist tuleb sulgeda ülemine ja alumine õhuklapp. See kustutab tule ja allesjäänud sütt saab kasutada järgmine kord. Grill on isepuhastuv, allesjäänud toidujäätmed põlevad ära. Grilli seinad on poorsed ja imavad endasse vedelikke, mida ei tohi grilli puhastamiseks kasutada. Küpsetusrest puhastage spetsiaalse puhastusvahendi ja harjaga.
Grillimise ajal ei tasu segada süüdatud sütt. Grill on konstrueeritud nii, et söed süttivad üheaegselt. Õhuvool aitab restil säilitada kõige paremini ja kõige kauem just selle temperatuuri, mida te olete valinud.
Jälgige tuleohutusnõudeid
Kuna grillimisel kasutatakse kõrgeid temperatuure, on väga olulise tähelepanu all ka tuleohutusnõuded, sest nende eiramise korral võib tekkida palju kahju. Toidu valmistamisel katke grill alati kaanega. Toitu kontrollides või tulelt võttes püüdke sulgeda kaas võimalikult kiiresti, et säilitada püsivat temperatuuri. Kuumi osi võib asetada ainult pindadele, mis on tule- ja kuumakindlad.
Põlevat grilli ei tohi jätta ilma järelvalveta, kuna lahtine tuli võib olla ohuks nii inimestele kui ka loodusele. Tuulise ilmaga tuleb kasutada grilli ettevaatlikult. Grill tuleb hoonetest hoida piisavalt kaugel, keelatud on grilli siseruumides kasutamine. Kuuma grilli ei tohi paigalt liigutada, samuti ei tohi lasta kuuma grilli lähedale lapsi.
Kamado grillid on saadaval Kaup24.ee veebipoes!