Asjatult unustusse vajunud kaalikas

Kodutohter
18.02.2021
Shutterstock

Kaalikas sisaldab palju kasulikke aineid, kuid väga vähe kaloreid.

Kuigi toiduajakirjades ja -uudistes tutvustatakse uusi ja parajasti moodsaid köögivilju, nagu näiteks bataati ja lehtkapsasast, ei maksa ära unustada vana head kaalikat, mis on üks lõpmata kasulik juurvili. Kaalikas sisaldab peale C-vitamiini B1-, B2- ja PP-vitamiini, karotiini, naatriumi, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit ja rauda.
Peale selle säilib kaalikas kõigi oma vitamiinidega hästi kuni kevadeni. Hea on see, et kasulikud ained säilivad ka kuumutamisel. Rohke kiudainete sisalduse tõttu on kaalikas tõhus relv võitluses veresoonte lupjumise vastu, aidates neid elastsena hoida.
Inimestele, kelle kolesteroolitase on kõrge, sobib kaalikas eriti hästi, kuna kaalikas aitab seda hoida normi piires. Kaalikas aitab kaasa ka südametööle ning närvisüsteemi tasakaalukusele ja stimuleerib maksa tööd.

Kaalikat saab kasutada sajal maitsval viisil: hautada võis, teha kaalikatampi, lisada kartulipudrule, teha kotlette, lisada ühepajatoidule, salatitesse, suppidesse ja hautistesse.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid