Lihtsad jõuluroad | Põhjamaine tiramisu ja piparkoogi-juustupallid

Pille Enden
21.12.2025
Põhjamaine tiramisu. | Jaan Heinmaa

Jõulud on koos- ja kodusolemise aeg, mida mõnusalt nautida. Ent tihti on jõululaua katjal käed-jalad tööd täis. Et pühadeaega mitte ainult köögis pliidi ees mööda saata, tasub teha roogi, mis palju vaeva ja aega ei nõua. Mõnegi töö või kogu roa saab ka varem valmis teha.

Põhjamaine tiramisu

Kaheksale kuni kümnele

Valmistusaeg 45 minutit + ahjus 9–11 minutit

 

Savoiardi küpsised

3 suurt muna

90 g suhkrut

60 g nisujahu (tüüp 405 või 00)

3 sl kartulitärklist

pealepuistamiseks 3 sl suhkrut ja

1,5 sl tuhksuhkrut

Täidis

3 dl jõhvikaid

1 dl suhkrut

2–3 sl vett

4 dl vahukoort

2 sl suhkrut

1 sl vanillisuhkrut

400 g maitsestamata toorjuustu

1 dl jõhvikamahla

3 sl jõhvikalikööri

peale marjajahu ja marju

Küpsiste valmistamiseks eralda munakollased ja -valged. Rebud mikserda heledaks vahuks, munavalged pehmete tippudega vahuks. Vähehaaval lisa suhkur, samal ajal vahustamist jätkates – vaht peab saama hästi tugev. Sega munakollased munavalge hulka, õrnalt alt üles tõstes. Sega jahu ja tärklis, sõelu munavahule ja sega õrnalt ühtlaseks.

Pane tainas lihtsa ümmarguse otsaga pritskotti ja suru küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 10 cm pikkused ribad. Puista peale esmalt suhkur ja siis tuhksuhkur.

Küpseta 200-kraadises ahjus 7–8 minutit. Siis ava ahjuuks, et niiskus välja lasta, ja küpseta veel 2–3 minutit. Võta ahjust, keera teistpidi ning lase jahtuda.

Vala jõhvikad, suhkur ja vesi kastrulisse, kuumuta keemiseni ning keeda 5 minutit. Lase jahtuda. Vahusta koor mõlema suhkruga, mikserda hulka toorjuustu. Lõpuks sega hulka jõhvikamoos.

Sega omavahel mahl ja liköör. Kasta pool küpsistest mahla sisse ja lao kausi põhja. Tõsta peale pool kreemist. Lao peale ülejäänud mahlas niisutatud küpsised. Ülejäänud kreem pane pritskotti ja pritsi tupsudena küpsistele. Peale puista marjajahu ja marju.

Piparkoogi-juustupallid. | Jaan Heinmaa

25 tk

Valmistusaeg 25 minutit + 1 tund külmkapis

125 g muredaid piparkooke

100 g sinihallitusjuustu

200 g toorjuustu

1 dl kuivatatud aprikoose

1 dl Kreeka pähkleid

Purusta piparkoogid. Pane näiteks kilekotti, sule kotisuu ja rulli tainarulliga seni, kuni kotis olev puru on piisavalt peen.

Murenda sinihallitusjuust kaussi, lisa toorjuust ning surista saumikseriga või hõõru lusikaga ühtlaseks. Sega hulka hakitud aprikoosid, pähklid ja 75 g piparkoogipurust. Sega ühtlaseks ja pane tunnikeseks külmkappi.

Vormi massist 2 cm pallid ja veereta neid ülejäänud piparkoogipurus. Kuni serveerimiseni hoia külmas.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid