Põhjamaine tiramisu
Kaheksale kuni kümnele
Valmistusaeg 45 minutit + ahjus 9–11 minutit
Savoiardi küpsised
3 suurt muna
90 g suhkrut
60 g nisujahu (tüüp 405 või 00)
3 sl kartulitärklist
pealepuistamiseks 3 sl suhkrut ja
1,5 sl tuhksuhkrut
Täidis
3 dl jõhvikaid
1 dl suhkrut
2–3 sl vett
4 dl vahukoort
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
400 g maitsestamata toorjuustu
1 dl jõhvikamahla
3 sl jõhvikalikööri
peale marjajahu ja marju
Küpsiste valmistamiseks eralda munakollased ja -valged. Rebud mikserda heledaks vahuks, munavalged pehmete tippudega vahuks. Vähehaaval lisa suhkur, samal ajal vahustamist jätkates – vaht peab saama hästi tugev. Sega munakollased munavalge hulka, õrnalt alt üles tõstes. Sega jahu ja tärklis, sõelu munavahule ja sega õrnalt ühtlaseks.
Pane tainas lihtsa ümmarguse otsaga pritskotti ja suru küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 10 cm pikkused ribad. Puista peale esmalt suhkur ja siis tuhksuhkur.
Küpseta 200-kraadises ahjus 7–8 minutit. Siis ava ahjuuks, et niiskus välja lasta, ja küpseta veel 2–3 minutit. Võta ahjust, keera teistpidi ning lase jahtuda.
Vala jõhvikad, suhkur ja vesi kastrulisse, kuumuta keemiseni ning keeda 5 minutit. Lase jahtuda. Vahusta koor mõlema suhkruga, mikserda hulka toorjuustu. Lõpuks sega hulka jõhvikamoos.
Sega omavahel mahl ja liköör. Kasta pool küpsistest mahla sisse ja lao kausi põhja. Tõsta peale pool kreemist. Lao peale ülejäänud mahlas niisutatud küpsised. Ülejäänud kreem pane pritskotti ja pritsi tupsudena küpsistele. Peale puista marjajahu ja marju.
25 tk
Valmistusaeg 25 minutit + 1 tund külmkapis
125 g muredaid piparkooke
100 g sinihallitusjuustu
200 g toorjuustu
1 dl kuivatatud aprikoose
1 dl Kreeka pähkleid
Purusta piparkoogid. Pane näiteks kilekotti, sule kotisuu ja rulli tainarulliga seni, kuni kotis olev puru on piisavalt peen.
Murenda sinihallitusjuust kaussi, lisa toorjuust ning surista saumikseriga või hõõru lusikaga ühtlaseks. Sega hulka hakitud aprikoosid, pähklid ja 75 g piparkoogipurust. Sega ühtlaseks ja pane tunnikeseks külmkappi.
Vormi massist 2 cm pallid ja veereta neid ülejäänud piparkoogipurus. Kuni serveerimiseni hoia külmas.