Granaatõun – hea tervise ja pikaealisuse võti
Ei ole mingit kahtlust, et toitainerikkaid köögi- ja puuvilju süüa on tervislik. Põhjus on ilmselt selles, et peale vitamiinide ja mineraalide sisaldavad köögi- ja puuviljad sadu teisi koostisaineid, näiteks polüfenoole ja flavonoide. Eriti rikkad nende ühendite poolest on õunad.
Seetõttu pole üllatus, kui epidemioloogilised uuringud näitavad, et õunte söömine vähendab vähi, kardiovaskulaarsete haiguste, astma ja diabeedi riski isegi rohkem kui teised puu- ja köögiviljad. Hiljutine uuring näitab, et ka granaatõunal on muljetavaldavad tervistavad omadused.
Väliselt meenutab granaatõun tavalist punast õuna, kuid sisuga on teine lugu. See on põhiline algiinhappe allikas – polüfenool, mida leidub ka pähklites ning mis on tekitanud huvi teadlaste hulgas. Kõrge algiinhappesisaldusega granaatõunal on täheldatud põletikuvastast ning viiruste ja bakteriaalse kasvu vähendavat toimet, ka parandab see antibiootikumide toimet. Lisaks aitab granaatõun maksal võidelda toksiinidega. Antud ekstrakt on ka võimas antioksüdant – isegi võimsam kui punane vein ja roheline tee. Granaatõunaekstrakti võib kasutada seespidiselt, et kaitsta nahka päikese mõjul tekkivate vabade radikaalide eest.