Vürtsikas ja raviväega kress. Toidu sisse ja ravikappi!

Aive Luigela
13.07.2022
Kressitee mõrkjat maitset mahendab see, kui lisada näiteks melissi või piparmünti. | Shutterstock

Mitut värvi õitega kressi tunneb küllap igaüks ära. Peale silmailu pakub suur mungalill tuge nii tervele kui ka tõbisele kogu suve, samuti talvel.

Lõuna-Ameerikast pärit suurt mungalille  (Tropaeolum majus), mida rahva seas kutsutakse kressiks, kasvatatakse meil kõikjal peenra- ja amplitaimena. Mõnikord aetakse ta segamini salatkressiga.


Toidu sisse ja rohukappi
 

Nii kressi õied, lehed kui ka seemned annavad toidule vürtsika maitse ning on kogu suve mugavalt käepärast võtta. Vähem teatakse, et tegemist on ka antiseptilise ravimtaimega.
Suur mungalill õitseb juunist septembrini. Tema vili valmib septembris ja koosneb kolmest üheseemnelisest pähklist.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid