Sibul soojalt külmal ajal
Aive Luigela
25.10.2019
Sibulas on rohkesti flavonoide, eriti kvertsetiini, mis aitab maksal organismi puhastada. | Shutterstock

Sibul on üks neid köögivilju, mis aitab külmetushaiguse vastu, sest selles täisväärtuslikus aedviljas leidub hulganisti vitamiine ja teisi elutähtsaid aineid, mis tugevdavad organismi.

Sibula kuumutamisel tema toite- ja raviväärtus oluliselt ei vähene. Sibulas leidub kasulikke bioaktiivseid aineid, mis toimivad antioksüdantidena.
Sibul:

  • tugevdab immuunsüsteemi
    • leevendab külmetushaigusi
    • tasakaalustab vere kolesteroolisisaldust
    • tugevdab veresoonte seinu
    • pidurdab trombide teket
    • korrastab ainevahetust
    • soodustab seedimist

Sibulas on rohkesti flavonoide, eriti kvertsetiini, mis aitab maksal organismi puhastada; samuti palju mineraalaineid, eeskätt tsinki. Sibul sisaldab küüslaugus leiduva allitsiiniga sarnast bakterivastast ainet, mis tükeldades kipub lenduma – seetõttu tuleb hakitud sibul kohe ära kasutada või kinni katta. Kõige kasulikum on sibulat süüa värskelt, kuid ka kuumutamisel sibula toite- ja raviväärtus oluliselt ei vähene.

Ettevaatust! Toorest sibulat ei soovitata kõhunäärmevaevuste korral; küll aga võib seda süüa kergelt hautatult või keedetult.  
 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid