Vähis võib süüdi olla ka vähk

Tekst Katrin Sak, bioorgaanilise keemia filosoofiadoktor
29.10.2012

Teadlased on veendunud, et peaaegu pool kõigist avastatud vähijuhtudest on seotud meie elustiiliga ning umbes kolmandik vähkkasvajaid oleksid välditavad õige ja tervisliku toitumisega.

Eri värvi puu- ja köögiviljade ning täisteraviljatoodete kasulikkusest teavad inimesed üha rohkem. Mõningad vürtsides, kaunviljades, puu- ja juurviljades ning pähklites leiduvad ained aitavad vähirakkude arengut erinevas staadiumis pidurdada ja peatada.

Paljud meist võtavad oma igapäevamenüü koostamisel arvesse ka soovitusi vähendada küllastatud rasvade ja töödeldud punase liha osakaalu. Samal ajal on teadlased näidanud veel mitmeid huvitavaid ja isegi mõnevõrra ootamatuid seoseid kindlate toiduainete ja vähi tekke vahel, mida teades ja arvesse võttes võiksid ehk nii mõnedki haigestumisjuhud olemata olla.

Soolevähirisk koorikloomadest

Piiride avanemise ja globaliseerumise tõttu on eestlaste praegune toidulaud tunduvalt kirjum, kui see oli veel aastakümneid tagasi. Kuigi paljud lisandunud saadused rikastavad ja mitmekesistavad meie söögilauda, on selline avardumine kaasa toonud ka mõningaid ohte.

Paljud inimesed on põneva ja eksootilise menüütäiendusena avastanud enda jaoks koorikloomad - vähid, krabid, jõekarbid, kammkarbid, krevetid, austrid jms. Samal ajal tunneb meditsiin koorikloomade söömisega kaasneda võivat seedekulglasündroomi, mis väljendub suhteliselt lühikese aja jooksul avalduva ja enamasti iseenesest mööduva iivelduse, oksendamise, kõhulahtisuse ja kõhuvaluna.

Loe edasi ajakirjast...