Kumb on tervislikum, kas kaerapiim või lehmapiim?

Kodutohter
15.07.2023
Shutterstock

Igaüks saab vaagida poolt ja vastu argumente, et seejärel otsustada, kumba piima tarbida.

Kui tarbite palju piima, on lehmapiima asendamine kaerapiimaga üks viis kõva rasva vähendamiseks toidus.

Energia
Nii lehma- kui ka kaerapiima on nii väga madala rasvasisaldusega kui ka rasvasemaid, s.t energiarikkamaid variante.
Barista-tüüpi kaerapiimad on umbes sama rasvasisaldusega kui tarbepiim ehk täispiim.

Rasv
Kaerapiima rasv on peamiselt küllastumata rasv ehk pehme rasv, mis on tervisele soovitatav. Kaerapiimade rasv on sageli rapsiõli, kaerapiima rasv on alati taimeõli baasil.
Lehmapiimas sisalduv rasv on peamiselt küllastunud ehk kõva rasv.
Punkt rasva eest läheb kaerapiimale.

Valk
Lehmapiimas on kolm korda rohkem valku kui kaerapiimas. Lehmapiimavalgud on inimesele hädavajalikud.

Seega valgupunkt läheb lehmapiimale.

Kiudained
Kaerapiimas on umbes üks gramm kiudaineid detsiliitri kohta. Kaerapiima kiudained on sageli beetaglükaanid, mis on kasulikud veresuhkrule ja alandavad halva kolesterooli hulka veres. Pool liitrit kaerapiima sisaldab ligikaudu sama palju kiudaineid kui üks viil täisteraleiba.
Lehmapiimas pole üldse kiudaineid.
Kiudainepunkt taimsele piimale.

Mikroelemendid
Lehmapiim sisaldab loomulikult kaltsiumi, B-rühma vitamiine ja joodi. Enamik lehmapiimast on rikastatud D-vitamiiniga. Neid samu vitamiine, mida lehmapiim sisaldab, lisatakse sageli ka kaerajookidele.
Punktid on viigis.

Keskkond
Kaerajoogi kliimamõju on mõnevõrra väiksem kui lehmapiimal.

Igaüks saab vaagida poolt ja vastu argumente, et otsustada, kumba piima tarbida.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid