Suvised marjamaiused

Kodutohter
28.06.2020
Vastavalt valmimisele saab kasutada erinevaid marju
Suvisel peolaual on kindlasti aukohal marjad | Shutterstock

Suvine pidu ei tähenda ainult lihagrillimist, vaid ka mõnusaid magusaid küpsetisi.

Vaarika-beseerull

8 portsjonit

 

5 munavalget

2 dl eriti peenikest suhkrut

¾ dl maisitärklist

2 dl mandlijahu

1 sl sidrunimahla

1 dl mandli- või kookoslaaste

 

Täidis:

2 dl vahukoort

2 tl vanillisuhkrut

1 sl suhkrut

1 dl Türgi jogurtit

1–2 sl sidrunimahla

2–3 dl vaarikaid

 

1. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahustamise ajal lisa vähehaaval suhkur. Sega omavahel maisitärklis ja mandlijahu ning sõelu munavahu sisse. Sega ettevaatlikult ja lisa sidrunimahl.

2. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri kergelt õliga. Laota beseetainas ühtlase kihina ahjuplaadile ja raputa peale kookos- või mandlilaaste. Küpseta 170-kraadises ahjus 20 minutit. Kummuta küpsenud besee puhtale küpsetuspaberile ja eemalda ettevaatlikult ahjus olnud paber. Kata põhi puhta köögirätikuga.

3. Vahusta koor suhkruga, sega hulka jogurt ja maitsesta sidrunimahlaga. Määri vaht jahtunud beseepõhjale. Raputa peale värsked vaarikad. Keera beseepõhi pikemast servast rulli, kasutades küpsetuspaberi abi.

 

 

 

Väikesed toorjuustukoogid

10–12 tükki

 

100 g digestiiv- või kaeraküpsiseid

1 sl suhkrut

½ tl kardemoni

50 g võid

400 g toorjuustu

1 dl hapukoort

½ dl suhkrut

2 muna

2 tl vanillisuhkrut

1 tl riivitud sidrunikoort

 

Kaste:

3 dl maasikaid

2 sl suhkrut

1 sl sidrunimahla

 

Kaunistuseks:

maasikaid

mustikaid

 

1. Purusta küpsised köögikombainis ning lisa suhkur ja kardemon. Sulata või ning sega küpsisepuruga. Vajuta küpsisepuru paberist muffinivormide põhja. Pane vormid muffiniküpsetusplaadile, et nad kindlalt paigal seisaksid, ja küpseta juustukookide põhjasid 170-kraadises ahjus 5 minutit. Lase põhjadel jahtuda.

2. Sega toorjuust ja hapukoor mikseriga kohevaks. Lisa suhkur, munad, vanillisuhkur ja riivitud sidrunikoor ning sega ühtlaseks, kuid ära vahusta. Jaga täidis vormidesse.

3. Küpseta juustukooke 170-kraadises ahjus 15–20 minutit ehk niikaua, kuni täidis on natukene tahkunud. Võta koogid ahjust ja jahuta.

4. Püreesta maasikad suhkru ja sidrunimahlaga ühtlaseks kastmeks. Vala kastet juustukookidele ja kaunista marjadega. Paku ülejäänud kastet eraldi nõus.

 

 

 

Vanaema kooretuutud

3 tükki

 

2 muna

1 dl suhkrut

1 dl nisujahu

1 tl vanillisuhkrut

2 sl sulatatud võid

 

Täidis:

2 dl vahukoort

2 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

2 dl kohupiima

mustikaid

 

1. Sega munad ja suhkur kokku, kuid ära vahusta. Lisa jahu, vanillisuhkur ja sulatatud või. Sega ühtlaseks tainaks.

2. Joonista taldrikut appi võttes küpsetuspaberile 15-sentimeetrise läbimõõduga ringi. Keera paber ringi ja pane ahjuplaadile. Määri igale ringile õhuke kiht tainast. Küpseta tainakettaid 225-kraadises ahjus 5–6 minutit ehk kuni põhjad on helepruunid. Eemalda kuumad kettad küpsetuspaberilt, keera kohe kuumalt tuutuks ning pane püsti joogiklaasidesse jahtuma.

3. Vahusta koor suhkruga, lisa kohupiim. Täida tuutud just enne serveerimist ja kaunista mustikatega. Peale võib raputada veel tuhksuhkrut.

 

 

 

Gluteenita suvetort

 

70 g sarapuupähkleid

4 muna

1½ dl suhkrut

¾ dl kartulijahu

1 sl kakaopulbrit

1 tl küpsetuspulbrit

määrimiseks võid või margariini

 

Niisutuseks:

1½ vaarikamahla

2 sl sidrunimahla

 

Täidis:

2½ vahustuvat vanillikastet

5 dl maasikaid

3 dl mustikaid

3 dl vaarikaid

 

1. Kata 22-sentimeetrise läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri servad või või margariiniga. Jahvata sarapuupähklid jahuks. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kokku kuivained ja sõelu munavahu hulka. Kalla tainas vormi. Küpseta kooki 175-kraadises ahjus umbes 40 minutit. Lase koogil pisut jahtuda ja võta vormist välja.

2. Vahusta vanillikaste. Maitsesta vaarikamahl sidrunimahlaga. Poolita maasikad.

3. Lõika koogipõhi kaheks või kolmeks osaks. Niisuta põhjad vaarikamahlaga. Pane kihtide vahele vanillikreemi ja marju. Määri ka tordi peale vanillikreemi ning kaunista marjadega. Hoia enne serveerimist paar tundi külmkapis.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid