Aju tahab värvilist toitu

Kodutohter
17.10.2023
Shutterstock

See, mis on kasulik südamele, on kasulik ka ajule.

Toitumisteaduse seisukohalt on meie põhjamaine toitumine igati ajule kasulik: täisteravili, köögivili, marjad, puuviljad, kasulikud õlid, nagu näiteks rapsi- ja oliiviõli, lahjad piimatooted ja kala. Tähtis on tervik, mitte eraldi vitamiinid või muud toitained.

See, mis on kasulik südamele, on kasulik ka ajule. Nii südamele kui ka ajule on kahjulik liigne sool, suhkur ja tahked küllastunud rasvad. Toitumisharjumusi muutes pole vaja hankida endale mingeid kalleid toidulisandeid, vaid süüa lihtsalt tervislikku, värvilist ja mitmekülgset toitu. Alustada võiks sellest, et lisada oma taldrikule värve: punast ja kollast paprikat, tumepunast peeti, rohelist kapsast ja salatit, värskeid ja külmutatud marju. Igasugused ühepajatoidud ja köögivilja-püreesupid võiksid olla pidevalt menüüs, sest nendes on palju värvilisi köögivilju.

Lisandina peab võtma D-vitamiini. Eriti on seda vaja just eakatele.

B12 vitamiiniga toidulisandit võiksid lisaks võtta taimetoitlased ja ühekülgselt toituvad vanad inimesed. Esimesed ei saa seda taimsest toidust ja teistel ei imendu see enam hästi.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid