Väikesed muutused väljaspool rakke asuvakaaliumi tasemes võivad avaldada tõsist mõju südamele, närvidele ja lihastele. Kaalium on organismi seisukohalt oluline mitmet kehaliste funktsioonide toimimiseks ja säilitamiseks. Näiteks lihased vajavad kokkutõmbumiseks kaaliumi, südamelihas vajab kaaliumi, et õigesti lüüa ja reguleerida vererõhku. Neerud on peamine organ, mis kontrollib kaaliumi tasakaalu, kõrvaldades liigse kaaliumi uriiniga. Kui kehas sisalduva kaaliumi tase on madal (hüpokaleemia), võib organism muutuda nõrgaks, kuna rakuprotsessid on häiritud. Normaalne kaaliumitase on 3,5-5,0 mEq/L (mEq/L tähistab milliekvivalenti liitri vere kohta ja see on mõõtühik, mida kasutatakse taseme hindamiseks). Madal kaaliumisisaldus on määratletud kui kaaliumi sisaldus alla 3,5 mEq/L.
Madala kaaliumi sümptomid
Tavaliselt on madala kaaliumisisalduse sümptomid kerged. Mõnikord võivad madala kaaliumisisalduse mõjud olla ebamäärased. Võib esineda rohkem kui üks sümptom, mis hõlmab seedetrakti, neerude tööd, lihaseid, südant ja närve. Nõrkus, väsimus või krambid käte või jalgade lihastes, mõnikord piisavalt tugevalt, et käed või jalad ei saa nõrkuse tõttu liigutada (sarnaselt halvatusele). Selleks, et kaaliumi puudust vähendada on kaks võimalust, kas kasutada toidulisandeid nagu näiteks kaaliumi tabletid või üritada tarbida võimalikult tervislikku ja mitmekesist toitu, mis oleks samal ajal rikas ka kaaliumi sisalduse poolest.
Parimad looduslikud kaaliumi allikad
Kuna kaalium on keha seisukohalt väga oluline mineraal, mida inimene peaks ideaalis saama oma toidust. Organismis loomulikul teel kaaliumi varude suurendamiseks on oluline kõigepealt teada mitmeid tavalisi toiduaineid, mis sisaldavad palju kaaliumi. Kuna kaaliumi leidub looduslikult puu- ja köögiviljades, on see väga hästi imenduv ja seda saab organism kasutada mitmel erineval viisil. Piisavas koguses kaaliumi tarbimine igapäevaselt on lihtne, kui lisate toidulauale need kergesti kasutatavad toiduained. Kõrge kaaliumi sisaldusega toiduaineteks on banaan, ploom, kartul, tomat ja spinat. Need toiduained on maitsvad ja lihtsalt kättesaadavad igas supermarketis, seega saab ka toitumisele mõeldes kaaliumi varusid organismis suurendada.