Või, kookos- ja palmiõli ja neid sisaldavad toiduained tasub vahetada südame ja veresoonte tervist kaitsvate oliivi- ja rapsiõli vastu. Neid õlisid võib kasutada mõistlikus koguses toiduvalmistamisel ja salatites. Ka avokaado-, pähkli- ja tudraõli sobivad salatites kasutamiseks.
Raske on öelda, milline õli on just kõige tõhusam kolesterooli langetaja, sest tulemust mõjutavad mitmed asjaolud, nagu üleüldine tervislik toitumine, paljud ravimid jne Kõige rohkem on uuritud rapsi- ja oliiviõli kasulikku mõju.
Vere kolesteroolitaset mõjutab positiivselt ka väike peotäis pähkleid, mandleid või seemneid päevas. Leivale võiks või asemel määrida õlipõhist määret, nagu purustatud avokaado, hummus. tahhiini või maitsestamata maapähklivõi..
Väga tähtis on samal ajal vähendada kõvade rasvade ja transrasvade tarbimist. Neid on peidetuna maiustustes, valmistoitudes, valmiskastmetes ja töödeldud lihatoodetes. Kolesterooli tõstavad ka rasvased piimatooted, nagu jäätised, koored ja juustud ja rasvane liha. Vere rasvaainevahetust mõjutab ka stress, kehakaal ja soolestikus elav bakteritekooslus.