Nipid, kuidas kasutada vähem soola

Kodutohter
25.09.2023
Shutterstock

Pane alati vähem soola, kui retsept ette näeb.

* Kui kasutad soolaseid lisandeid, nagu sojakaste, puljongikuubik või soolaga maitseained, siis ära soola enam lisa.

* Loe läbi peenikese kirjaga tooteloetelud, ning otsi sarnaste toiduainete seast välja need, mis kõige vähem soola sisaldavad.

* Söö võimalikult vähe töödeldud toiduaineid ja poe valmistoite.

* Toitudesse pole vaja pann nii palju soola, kui lisada tugevamaitselisi köögivilju, nagu seller, küüslauk, sibul, paprika, tomat või pastinaak.

* Liigse naatriumi kahjulikku toimet saab vähendada kaaliumirikaste värskete või sügavkülmutatud köögiviljadega, näiteks peedi, brokoli, porgandi ja keedukartuliga.

* Valmista toit töötlemata lihast, kanast ja kalast, sest need sisaldavad palju vähem soola kui suitsutataud ja soolatud tooted.

* Kasuta võimalikult harva konserve, sest pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud toiduained sisaldavad enamsti palju soola. Kui siiski ostad vahel konserve, siis vali see võimalikult vähese soolasisaldusega.

* Söö vahepalaks puu- ja köögivilju, mitte soolaseid suupisteid (kreekerid, krõpsud, soolapähklid).

* Valmsta salatid õli või mahlaga, sest valmis salatikastmed sisaldavad liiga palju soola.

* Hoia soolatops köögikapis, mitte laual.

* Mida kauem toit valmib, seda vähemaks soola maitset jääb. Seepärast lisa soola valmimise lõpu poole.

* Pane alati vähem soola, kui retsept ette näeb.

* Lisa soola näpuotsa või teelusikaga, mitte toosist raputades.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid