Maasikaid tuleks süüa iga päev.
Vähesed meist söövad liiga palju köögivilju, puuvilju ja marju. Saame pidevalt järjest täpsemat infot selle kohta, mida head nende söömine meie organismile teeb.
Ühe Ameerika ülikooli uuringus uuriti maasikaid. Uuringud on näidanud, et maasikate regulaarne söömine aitab hoida teie südant ja veresooni tervena.
Teadusuuringute juht Roberta Holt märgib väljaandes, et maasikate söömine võib alandada kolesteroolitaset ja vähendada ka kroonilist põletikku kehas, mis on südamehaiguste oluline tegur.
Holti sõnul tähendab see praktiliselt seda, et maasikate regulaarne söömine võib vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski.
Uuringus täheldati märkimisväärset mõju südame tervisele, kui inimene sõi iga päev vähemalt paar detsiliitrit maasikaid.
Teadlased vaatasid kümnete uuringute tulemusi. Nad leidsid, et maasikad võivad alandada halva (LDL) kolesterooli ja triglütseriidide taset.
Maasikate söömine võib aidata kontrollida kehas esinevat kroonilist põletikku.
Maasikate söömine aitab tasakaalustada veresuhkrut.
Maasikate söömise positiivne mõju ulatub ajusse. Maasikate söömine võib teatud määral ennetada dementsust.
Mis teeb maasikad meie tervisele nii kasulikuks?
Tõenäoliselt tuleb selle eest tänada maasikates ja paljudes teistes marjades leiduvaid flavonoide, mis võivad oksüdatiivset stressi ohjeldada.
Oksüdatiivne stress on tasakaalustamatus oksüdatsiooni soodustavate ja oksüdatsiooni takistavate süsteemide vahel.
Oksüdatiivse stressi korral tekib liiga palju hapnikuradikaale, mis on organismile kahjulikud ning võivad hävitada rakke, valke ja DNA-d. Kõik see võib põhjustada enneaegset vananemist ja selliste mäluhaiguste tekkimist.
Maasikas sisalduvad flavonoidid võivad aidata vähendada oksüdatiivset stressi ning hoida südame ja aju töös.
Maasikad sisaldavad polüfenoole ja muid taimede toodetud fütokemikaale, mis toimivad antioksüdantidena. Antioksüdandid hoiavad ära oksüdatsioonist põhjustatud kahjustusi.
Maasikates sisalduvad kiudained sobivad ka südame tervise toetamiseks. Kiudained on kasulikud sooltele ja seedimisele.
Maasikad on rikkad C-vitamiini ja oluliste mikroelementide poolest, mis toetavad organismi funktsioone, sealhulgas immuunsüsteemi.
Maasikauuringu autorite soovitus on süüa iga päev rohkelt maasikaid. Talvel sobivad ka väga vähese suhkruga säilitatud külmutatud maasikad.
Siiski tuleks meeles pidada, et hea toitumine ei ole ühekülgne, vaid üldise tervise huvides tuleks süüa ohtralt erinevaid köögivilju, puuvilju ja marju.