Kas viskled ja keerled lõputult voodis ja ootad und?

Kodutohter
14.10.2024
Shutterstock

Aeg-ajalt esinevad uinumisraskused on tavalised ja ei tohiks neist suurt numbrit teha.

Kui hakkad magamaminekust liiga suurt numbrit tegema, võib see kaasa tuua vaid suuremaid probleeme.
Kui kiiresti peaks pärast magamaminekut uni tulema? Piir peaks olema pool tundi.
Üldreeglina jääb enamik inimesi kiiremini magama. Ja kui poole tunniga magama ei jää, siis ei tasu pingutada. Parem on korraks tõusta ja võib-olla mõnda aega lugeda või muusikat kuulata.

Kunagi pole mõtet minna voodisse und ootama. Voodisse tuleb minna siis, kui inimene on unine.
Aju on valmis magama siis, kui oled unine, mitte selle järgi, mida kell näitab.
Kui unisus kimbutab liiga vara, tuleks teha olulisemad õhtused tegevused varem. Siis saab magama jääda just siis, kui uni on peal.

Päris õige pole ka see, et hetkel kui pea patja puudutab tuleb kohe uni. Selle taustaks võib olla märkimisväärne suur unepuudus või mõni häire, mille tõttu uni ei värskenda. Inimene, kes jääb hetkega magama, on äärmiselt väsinud. Aeg-ajalt võib muidugi kohe magama jääda, aga see võib ka viidata, et magamisega on suurem probleem.
Kõige tavalisem unehäire on unetus. See võib väljenduda uinumisraskustes, öises ärkamistes või selles, et uni ei värskenda.
Unetuse korral ilmnevad need sümptomid umbes kolm korda nädalas vähemalt kuu aja jooksul. Sagedasemad unetuse põhjused on füüsiline või psühholoogiline stress, ebaregulaarne unerežiim, liigne alkoholi või kofeiini sisaldavate jookide tarbimine ning vähene liikumine. Kuid unetus võib tekkida ka ilma stressorite või ebatervislike eluviisideta ning see võib juhtuda igaühega.
Und soodustab tervislike eluviiside ja regulaarse unerežiimi järgimine. Unerütmi peaks hoidma võimalikult regulaarse nii argi- kui puhkepäevadel.
Unevõlg tõstab kehakaalu ning pulssi ja vererõhku, mis lisaks ajule koormab südant ja veresooni.
Paljud inimesed kes muretsevad oma ööune pärast, veedavad tunde enne magamajäämist nutiseadmes ja imestavad siis, miks und ei tule. Kunstvalguses viibimine ja voodis internetis surfamine raskendab uinumist.
Unepuudus või selle halb kvaliteet võib mõjutada ka vaimset tervist.
Kui magada öösel ainult viis tundi, on raske järgmisel päeval töökoormusega toime tulla. Paljud inimesed kogevad unepuudusest tingitud meeleolu langust, ärrituvust ja keskendumisraskusi. Alati peaks kõigepealt välja selgitama millised uneprobleemid ja mis on nende põhjused, et leida ravimitevabu lahendusi.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid