Jõululauale: pidulik liharull

Kodutohter
22.12.2020
Shutterstock

Seaprae asemel võib jõuluõhtul pakkuda hoopis liharulli veinikastmes.

8 portsjonit

 

3 suurt seafileed (kokku umbes 1,2 kg)

225 g peekonit

2 sl võid

150 ml punast veini

 

Ploomitäidis

2 sl võid

1 peeneks hakitud sibul

1 jämeda riiviga riivitud porgand

8 kuivatatud ploomi, kivideta ja tükeldatud

2 tl kuivatatud ürdisegu (tüümian, rosmariin)

115 g murendatud värsket saia

1 muna

soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

 

Kaste

16 kuivatatud ploomi

150 ml punast veini

1 hakitud punane sibul

tilk õli

2 sl jahu

300 ml kanapuljongit

 

 

Puhasta seafilee kõõlustest ja tee fileedesse pikisuunas lõige ja vajuta pooled laiali.

Sulata või, prae sibul pehmeks, lisa riivitud porgand ja kuumuta veel pisut, maitsesta soola ja pipraga. Sega kausis kokku ülejäänud täidiseainetega. Laota täidis kahele fileele ja kata kolmandaga ning rulli küpsetuspaberi abil tihedaks rulliks.

Kata liharull õhukeseks venitatud peekoniviiludega. Lõika parajad puuvillase nööri jupid ja säti need rullile 2 cm vahedega. Kata fooliumiga ja keera peale alumine külg, nii et peekoniribad ja nöörid jäävad alla. Keera peekoniribad ümber liharulli ja seo nööriotsad kinni.

Pane rull ahjupannile ja määri võiga. Vala vein ümber liha ja küpseta 1¼ tundi, kastes aeg-ajalt praeleemega, kuni liha on ühtlaselt pruunistunud.

Keeda ülejäänud ploomid veinis pehmeks. Kuumuta sibulad pannil tilgas õlis klaasjaks ja lisa ploomidele.

Tõsta liharull serveerimisalusele, eemalda nöörid, kata fooliumiga ja lase enne lõikamist 10-15 minutit seista. Eemalda praeleemelt rasv, lisa jahu ja keeda 2-3 minutit. Sega hulka puljong, lase keema ja hauta 5 minutit. Vajadusel maitsesta. Vala praekaste ploomidele ja sibulatele ja serveeri kastmekannus.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid