Algul kasvatati monardat ravim- ja vürtsitaimena, kuid nüüd on ta leidnud tee ilutaimena peenrale. Kõik monarda liigid sisaldavad suuremal või vähemal määral eeterlikke õlisid. Rohkelt on ka kasulikke flavonoide, mis annavad taime kõigile osadele iseloomuliku, küllalt tugeva vürtsika meeldiva lõhna.
Monardaekstraktidel on antibiootiline ja bakteritsiidne toime. See võimaldab teda kasutada universaalse, paljusid tõbesid peletava või leevendava vahendina. Monarda sisaldab ka hulgaliselt C- ning B1- ja B2-vitamiini, seetõttu tasub kevadisse salatisse lisada tema noori lehti. Monarda sobib supi, liha- ja ühepajatoidu maitsestamiseks. Värskeid lehti ja õisi võib lisada soolastele ja magusatele hoidistele, et anda neile põnevaid maitsenüansse ja parandada säilivust. Taime lehti ja õisi on kasutatud teede, tõmmiste ja vannidena, et alandada palavikku, leevendada peavalu, seedehäireid, astmat, bronhiiti.