Asjatult alahinnatud redis

Kodutohter
09.07.2024
Shutterstock

Redist saab külvata suve jooksul mitu korda, kuid redis on ka üks esimesi kevadisi vitamiiniallikaid.

Noore redise sisu on valge ja tihe ega ole kibe. Vanemad redised lähevad seest tühjaks ja muutuvad kibedaks. Rediseid on erinevaid sorte, tuntud on valge pikk redis ehk daikon, mis on väga populaarrne Aasias.

Redis ei ole lihtsalt lisand võileivale või salatile, vaid tõsine tervisepomm. Redises on üsna palju C-vitamiini ja foolhapet, mis toetavad immuunsust. Peale selle leidub B-rühma vitamiine ning P- ja K-vitamiini, koliini ja kartenoide, mida kõike on vaja elutalitluseks.

Mikroelementidest sisaldab redis kõige rohkem kaaliumi, seleeni ja tsinki, vähem rauda ja joodi. Leidub ka räni, mida on vaja luude, veresoonte ja lihaste terviseks.

Redis ergutab seedimist ehk ainevahetust, sest sisaldab parkaineid, orgaanilisi happeid, kiudaineid, pektiine, ensüüme ja väävliühendeid. Tasub teada, et 100 grammi redist annab ainult 17-22 kilokalorit energiat.

Kuid redis ei sobi hästi mao ülhappesuse ja gastriidi korral ega podagrahaigetele.

Redisest kasu:

* tugevdab immuunsust

* ergutab seedimist

* on mikroobidavastase toimega

* toetab luude ja lihaste tervist

* leevendab artriiti ja reumat


 


 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid