Lihased on loodud liikuma. Kui aga neid ülearu koormame, lähevad lihased pingesse ning siis võivad olla ka vigastused platsis. Neuroloog-taastusarst Vaike Kabel annab nõu, kuidas liigset lihasepinget ära hoida ja mida teha siis, kui see ei õnnestu.
Tubane aeg on otsa saanud. Üha rohkem tuleb õues ja aias talitada. On tarvis riisuda, kaevata, niita, tõsta, tassida, vedada, rohida – treenimata keha ei ole sellega harjunud.
Ka Vaike Kabelile toob aprillikuu oma suvilas küllaga askeldamist juurde. Neuroloogi-taastusarstina teab ta hästi, mis lihastele meeldib ja mis mitte. Kas ka tohtril endal on mõni valus aiakogemus meeles?
"Eks lihased muutuvad ka minul valulikuks, kui mõne füüsilise töö pikemalt ette võtan, aga otseselt ma neid kahjustanud küll ei ole," ütleb ta. "Olen püüdnud vältida järjest samasuguse töö tegemist. Kui ühest ära väsin, võtan ette midagi muud, mis koormab teisi lihaseid ja liigeseid. Näiteks kui on vaja rohida või muud kükakil teha ja põlved väsivad ära, teen vahelduseks midagi kergemat ja teises asendis, näiteks riisun.
Püüan ennast mitte ära väsitada: kui tunnen, et olen saanud koormust piisavalt, lähen vahepeal jalutama või pikutan natuke."
Vaheldus säästab
Nii palju oleks vaja korraga ja kähku teha, et ei märkagi, millal lihastele selleks korraks liiast saab.
"Ka mina ei ole alati suutnud lihaste ülepinget vältida, sest vahel on tõesti töö vaja kiiresti ära teha ja unustad ettevaatuse, nii et kuskilt võib pärast vaevama hakata. Aga kui mõistusega võtta, siis püüan ka kiire töö puhul arvestada erinevate kehaasenditega: ei tegutse pikalt kummargil, vaid vahepeal toimetan püsti," räägib Vaike Kabel.
Ühte ei tee tohtrist aiapidaja kindlasti: ta ei püüa iga hinna eest raskeid asju korraga tassida või ära vedada. Nii võib selja hõlpsasti ära tõmmata ja siis on aias askeldamisel pikaks ajaks kriips peal. "Pigem käin mitu korda ja võtan korraga vähem kanda – mulda tassides ei pane ämbrit ääreni täis. Raskeid korve ja muid asju vean ikka käruga. Seal, kus võimalik, kasutan kastmiseks voolikut, et ei peaks ämbrite või kastekannuga vett tassides lihaseid koormama."
Loe edasi ajakirjast...