Kasulik kapsas

Kodutohter
16.10.2020
Shutterstock

Kõik kapsalised sisaldavad suurel hulgal vitamiine ja mineraalaineid.

Kasulik kapsas

 

Kapsas on pärit ristõieliste perekonnast ja sinna kuulub palju erinevaid kapsalisi: valge ja punane peakapsas, spargelkapsas ehk brokoli, lill- ja lehtkapsas, Brüsseli kapsas ehk rooskapsas. Kõik kapsalised sisaldavad suurel hulgal vitamiine ja mineraalaineid. Tänu sellele tõstavad kapsalised immuunsüsteemi kaitsevõimet ning võitlevad oksüdatiivse stressiga. Tänu kapsa kiudainerikkusele aitab selle söömine kaasa soole motoorikale, vähendades kõhukinnisust ning ennetades jämesoolevähki. Kapsas sisaldab ka palju C-vitamiini: 100 g värsket või hapukapsast sisaldab C-vitamiini peaaegu sama palju kui sidrun, spargel- ja lehtkapsas koguni kaks korda rohkem.

Väga kasulik kapsa säilitamise viis on hapendamine ehk piimhappekäärimine, milles happed tekivad kapsasse selles sisalduvate suhkrute fermenteerumise tulemusena. Selle protsessi käigus tekib hulk inimesele olulisi seedeensüüme, vitamiine ja ka probiootilisi tüvesid.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid