Kasiinomängude psühholoogilised mõjud

21.06.2024
Sisuturundus

Hasartmängud ei ole miski viimase aastakümnete väljamõeldud asi, vaid see on olnud osa inimkonna ajaloost juba pikka aega. Alates iidsetest kreeklastest, kes armastasid täringuid veeretada kuni tänapäevaste online kasiino vilkuvate ning säravate mängudeni, õnnemängud on inimesi ikka ja jälle paelunud. Aga mis on see salajane tõmme, mis inimesi nende netikasiino õnnemängude poole tõmbab? On selleks boonused või tasuta keerutused?

Miks inimesed jätkavad mängimist ka siis, kui nad on kaotanud? Millised on psühholoogilised tegurid, mis mõjutavad inimesi taas mängima ja üldse alustama. Kas see on lihtsalt usk ja lootus, et äkki õnn naeratab ning võidetakse suurem rahasumma või on selle taga ka midagi enamat?

Peaaegu võidud ja preemiad kasiino poolt

Hasartmängude psühholoogias mängib suurt rolli kasiino ning kasiinomängude poolne kaasatus. Nii kasiino kui mängud on üles ehitatud selliselt, et hoida inimesi mängimas. Seetõttu kaasatakse neid erinevatesse loosimistesse, mängud lubavad mitmeid boonusvoore ning lisaks pakuvad mitmed online kasiinod erinevaid turniire, kus osaleda. See kõik aga hoiab mängijaid pidevalt mängimas ja nii-öelda preemiaid jahtimas.

Kui mängijad kogevad pidevaid võite või peaaegu võite, siis suureneb nende soov taga ajada järgmisi võite. Samas, peaaegu võidud justkui petavad inimese psühholoogiat, andes mõista, et nad olid justkui väga lähedal suurele võidule ning peaksid siiski edasi mängima, kuna see suur võit on kohe tulemas. See aga hoiab inimesi kaasatuna ja lootusrikkana, mistõttu mängitakse edasi.

Kasiinomängud, eriti slotimängud on üles ehitatud põnevalt, lubades aeg-ajalt preemiaid nagu tasuta keerutused ja boonusvoorud. Lisaks on mitmetes mängudes eriline graafika ning visuaalsed efektid, mis teevad mängu erilisemaks ja kaasavad inimesi. Lisaks pakuvad online kasiinod põnevaid preemiaid ja boonuseid, et kutsuda inimesi mängima. Üheks neist on paljude lemmik tasuta spinnid, mida pakuvad mitmed online kasiinod. Tasuta spinnid antakse online kasiino poolt välja valitud mängus.

Riskide võtmine võib olla põnev

Hasartmängude puhul, olgu selleks siis slotimängud või pokker, on tegemist ikkagi riskide võtmisega. Kuigi, risk ei pruugi olla üldse suur rahaliselt, oleneb muidugi summadest, millega online kasiino lehel mängitakse, on see siiski risk. Sealjuures, mõne inimese jaoks võib teadmatus ja suure võidu lootus olla uskumatult vabastav ja hea tunne. Siinkohal tasu mainida, et isegi tasuta keerutused võivad tekitada riskimise tunnet ning kanda endas riski elementi.

Selle üheks põhjuseks on see, et kui inimene riskib oma rahaga teadmata tulemuse jaoks, vallandub inimese ajus dopamiin, mis on neurotransmitter. Dopamiini seostatakse aga naudingu ja tasu saamisega, mistõttu tekitab selle vallandumine inimeses hea tunde, ning see hoiab teda edasi mängimas. Miks inimesed aga võtavad selliseid riske?

Riskide võtmise psühholoogia on suuresti seotud inimkonna evolutsiooniga. Kalkuleeritud riskide võtmine on olnud ellujäämiseks vajalik tegevus kogu inimkonna evolutsiooni vältel. Riskide võtmine võimaldas meie esivanematel avastada uusi kohti, kaitsta end võimalike ohtude eest ning jahti pidada toidule. Tänapäeval aga kasutavad netikasiino mängud seda sügavalt juurdunud riskide võtmise instinkti, pakkudes omamoodi põnevust ning riskide võtmist.

Illusioon kontrollist

Peale riskide võtmise on teiseks huvitavaks psühholoogiliseks aspektiks illusioon kontrollist. Mitmed kasiinomängud nõuavad ka mingisuguseid oskuseid ja teadmisi, näiteks mitmed lauamängud. Lisaks, slotimängud on tekitanud põnevaid küsimusi erinevate strateegiate osas, millega neid mängida. Mängijad aga usuvad, et nende otsused ja tegevused võivad tulemust mõjutada, mis tekitab vale kontrolli tunde.

Vale kontrolli tunde sellepärast, et esiteks kasiinos maja võidab alati, see reegel peab paika. Teiseks, slotimängud on üles ehitatud juhuslikkuse alusel. Tegelikkuses ei ole mingit strateegiat, kuidas slotimängudes võita. Sealjuures ka näiteks tasuta spinnid, mida kasiinod pakuvad, on hea näide kontrolli illusioonist. Jah, need on tasuta spinnid, kuid nendest saadud võidud tuleb mitmeid kordi läbi mängida, et need välja kanda.

Psühholoogias seostatakse kontrolli illusiooni kognitiivse eelarvamusega, mis paneb inimesi kõvasti üle hindama oma võimet kontrollida juhuslikke olukordi. Olgu selleks siis netikasiino lauamängud, tasuta keerutused või slotimängud - inimesed tihtipeale veenavad iseennast, et nende taktika ja oskused võivad võitmise tõenäosuse nende kasuks pöörata. Kuigi tegelikkuses on enamasti võitmine juhuslik.

Sealjuures seda illusiooni muudavad tugevamaks ka vahepeal kogetud väiksemad võidud. Üheks põhjuseks on see, et aeg-ajalt kogetud võidud loovad seose tegevuse ja positiivse kogemuse vahel, mis omakorda kinnitab inimeses usku, et ta saab midagi kontrollida. Sealjuures koos dopamiini tõusuga kehas tekitab see hea positiivse tunde ning see paneb inimesi taas tagasi tulema ja online kasiino lehekülgi külastama.

Emotsioonide reguleerimine ja asendustegevus

Kasiinomängud võivad olla mõne inimese jaoks justkui põgenemine igapäevaelu muredest, ärevusest ja stressist. Huvitavad ja kaasahaaravad mängud võimaldavad inimestel mõneks ajaks unustada mured, kuna nad on kaasatud hoopiski teise maailma. Küll aga võib online kasiino külastamine muutuda ka ebatervislikuks igapäevaelust põgenemiseks, mida tasub siiski silmas pidada ning võimalusel abi otsida. Muidugi, selline ajutine põgenemine reaalsusest võib olla terapeutiline.

Selline eemale saamine võib pakkuda ajutist leevendust ärevusele ja stressile ning isegi suurendada inimese enesekindlust ja pakkuda saavutustunnet kui kogetakse võite. See kõik võibki vahel olla mõistlik tegevus, kuid ülemäära ei tasu tarbida midagi, ei maiustusi ega ka kasiinomängude näol meelelahutust.

Emotsioonide regulatsioon ja nii-öelda kaine mõistus tulevad siinkohal appi, et üleliigne ajaveetmine netikasiino mängusektsioonis ei muutuks probleemiks. Online kasiinod on osa meelelahutusest ning just sellena tuleks neid ka kohelda. Ükski netikasiino ei ole koht majanduslike või muude probleemide lahendamiseks.

Tasuta spinnid ja põnevad mängud võivad olla ahvatlevad, kuid mängides on oluline kontrollida enda emotsioone ning võtta mängimist nii nagu see on - meelelahutus. Loomulikult on olemas neid üksikuid suuremahulisi võite, mida inimesed on võitnud ja eks võimalus selleks on olemas kõigil, aga selle peale elus lootma jääda siiski ei tasu.

 

Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

 

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid