Laste tätoveeringud - kas ohutu trend?

03.10.2024
Sisuturundus

Tänapäeval on tätoveeringud muutunud tavaliseks nähtuseks mitte ainult täiskasvanute seas, vaid ka laste hulgas, kes näevad neid kui põnevat ja trendikat võimalust eneseväljenduseks.

Samas tekitab see vanemates küsimusi: kas lastel on tätoveeringute tegemine ohutu ja kuidas erineb see täiskasvanute praktikatest?

Mis on laste tätoveeringud?
Laste tätoveeringud ei ole püsivad nagu täiskasvanute omad. Enamasti kasutatakse ajutisi tätoveeringuid, mis kantakse nahale kleebiste, henna või teiste ohutute vahendite abil. Nende puhul on tegemist kunstiga, mis kestab vaid paar päeva või nädalat ning kulub aja jooksul maha. Henna-tätoveeringud on olnud populaarsed juba sajandeid ning tänapäeval on saadaval ka sünteetilised alternatiivid, mis on spetsiaalselt mõeldud lastele ja mis on kergesti eemaldatavad.


Kas tätoveeringud on ohutud?
Lapsevanemad muretsevad sageli, kas tätoveeringute tegemine võib olla kahjulik lapse nahale või tervisele. Õnneks on enamik ajutisi tätoveeringuid üsna ohutud, kuid siiski tasub olla tähelepanelik. Allpool toome välja mõned ohutusalased aspektid:


1. Nahareaktsioonid ja allergiad
Kuigi ajutised tätoveeringud on üldiselt ohutud, võib mõnedel lastel esineda nahaärritust või allergilist reaktsiooni teatud kemikaalide suhtes. Henna, mis on populaarne looduslik aine, võib
mõnikord põhjustada tundlikel lastel allergiat. Seepärast on alati mõistlik teha enne täielikku tätoveeringu pealekandmist väike nahatest, kandes väike kogus toodet lapse nahale ja oodates
paar tundi, et näha, kas tekib mingit reaktsiooni.


2. Kasutatavate toodete kvaliteet
Tähtis on veenduda, et ajutised tätoveeringud on pärit usaldusväärsetest allikatest ning valmistatud spetsiaalselt lastele. Mõned odavamad või tundmatud tooted võivad sisaldada
kahjulikke kemikaale, mis ei sobi õrnale nahale. Kontrolli alati tootja soovitusi ja kasutusjuhiseid, et olla kindel, et need sobivad lastele.


Miks lapsed tätoveeringuid tahavad?
Paljude laste jaoks on tätoveeringud põnev ja lõbus viis oma individuaalsuse väljendamiseks. Nad jäljendavad tihti täiskasvanuid või vanemaid õdesid-vendi, kellel on nö päris tätoveeringud.
Samuti on tätoveeringud seotud mänguga – need võivad esindada nende lemmiktegelasi, hobisid või unistusi.


1. Rollimäng ja eneseväljendus

Tätoveeringud on osa mängumaailmast, kus lapsed saavad fantaseerida ja võtta omaks erinevaid rolle. Tätoveeringuga kaunistatud laps võib tunduda endale tugevama, julgema või isegi
maagilisema tegelasena. Näiteks võib superkangelase või printsessi tätoveering muuta mängukogemuse veelgi elavamaks.

2. Popkultuuri mõju
Paljud ajutised tätoveeringud kujutavad endast populaarseid filmide, telesaadete või koomiksitegelasi, mida lapsed imetlevad. See loob võimaluse samastuda nende kangelastega ning annab lastele tunde, et nad kuuluvad omaealiste seas "trenditeadlikku" gruppi.


Vanemate roll ja piirangute seadmine
Oluline on rääkida lapsega, miks nad tätoveeringut soovivad ja mida see nende jaoks tähendab. See on hea võimalus seletada, mis vahe on ajutistel ja püsivatel tätoveeringutel ning miks mõned
tätoveeringud on sobivamad kui teised. Vanemad peaksid olema teadlikud, millist tüüpi tätoveeringuid nende laps kasutab, ning veenduma, et need on ohutud ja lapseealised.
Tätoveeringute kaudu võib lapsele õpetada ka laiemat sõnumit individuaalsuse ja eneseväljenduse kohta. Lapsed õpivad, et tätoveeringud on kunstivorm, mis peegeldab nende isiklikke huvisid, kuid samas on neil oluline õppida ka seda, et nende kehad on väärtuslikud ja neisse tuleks suhtuda hoolikalt.

Laste tätoveeringud on lõbus viis fantaasia ja mängumaailma rikastamiseks. Kuigi ajutised tätoveeringud on üldiselt ohutud, tasub vanematel alati olla teadlik võimalikest riskidest ja valikutest. Arutledes lastega nende tätoveeringusoovide üle ning valides ohutud tooted, saavad vanemad aidata oma lastel väljendada ennast loominguliselt ja turvaliselt.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid