Aromaatne leeskputk

Kodutohter
06.06.2023
Shutterstock

Leeskputkega maitsestatakse suppi, puljongit, lihatoite.

Leeskputk on kulinaarias laialdaselt kasutusel olev ürt, mis meenutab sellerit, kuid on palju tugevama maitse ja aroomiga. Leeskputkega maitsestatakse suppi, puljongit, lihatoite. Talveks on hea lehti kuivatada ja teha maitsesoola või -õli.

Leeskputk on ka kasulik ravimtaim. Taime lehtedes ja juurtes olevad terpenoidid, mõru- ja teised ained soodustavad seedimist, lisavad sapieritust ja vähendavad kõhupuhitust. Leeskputk on ka diureetilise, põletikuvastase ja röga lahtistava toimega, seega on tema kasutusala üsna lai. Kodus võime leeskputke lehtedest või juurest teha vesitõmmist, mis aitab köha ja bronhiidi vastu ning kuseteede põletikuliste haiguste puhul, takistab neeruliiva kogunemist ning on abiks neeru- ja sapikivide korral, samuti korrastab seedimist. Mõjub soojendavalt nagu ingver. Lehetee viib kehast välja liigset vedelikku.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid