Uuringud näitavad, et hommikusöök parandab tähelepanu, keskendumisvõimet ja mälu. Need on kasulikud õpilastele ja kontoritöötajatele.
Kaerahelbepuder, rukkileib juustuga ja tass kohvi. See näib olevat meie hommikusöögi põhivalem. Siiski jätavad paljud inimesed hommikusöögi vahele ja arvavad, et säästavad kaloreid päevaks, kui toit maitseb paremini. Hommikusöögita tööle või kooli minejad, võiksid mõelda, kas tervislikke toiduvalikuid on lihtsam teha hommikul või õhtul.
Umbes 20 protsenti päeva koguenergiast oleks hea saada hommikusöögist, kui süüa 4–5 korda päevas. Näiteks kerget tööd tegeva ja vähe liigutava naise puhul tähendab see umbes 400 kilokalorit ja mehe puhul umbes 500 kilokalorit.
Kes hommikusööki ei söö, selle organism on lõunasöögi ajaks juba päris pikalt paastuseisundis.
Hommikusöögi tähtsusest räägitakse palju. Eelkõige on oluline regulaarne söögirütm. Uuringud on näidanud, et neil, kes söövad hommikusööki – võrreldes nendega, kes seda ei tee – on toidu üldine kvaliteet parem. Parem on ka toitainete omastamine.
Toitumissoovituste kohaselt on hea süüa tervislikku einet korrapäraste ajavahemike järel, st kolm kuni viis korda iga 3-5 tunni järel.
Hommikusöögi tähtsust kinnitavad ka uurimistulemused. Hommikul sööjatel on päeva teistel söögikordadel lihtsam oma portsjonite suurust kontrollida. Seega on ka kaalujälgimine edukam. Hea ja mitmekesine hommikusöök loob aluse tervislikule toitumisele. Hommikusöögi üks eeliseid on näiteks parem energia töö- või koolipäeva alguses. Hommikusöök aitab täiendada öö jooksul ammendatud energiavarusid ja kindlustab seeläbi ajule piisava energia juba hommikust peale.
Mitmekesine ja küllaldane hommikusöök aitab toime tulla ja püsida energilisena kuni lõunani.
Kui hommikusööki ei söö, siis see asendadatakse tavaliselt suure lõunasöögiga, mille järel tekib väsimus, unisus ja tööefektiivsus langeb. Sellepärast peaks siiski on siiski õppima hommikusööki sööma. Hommikusöögi vahelejätmine võib olla lihtsalt õpitud harjumus – lapsepõlvest pärit harjumus või kiirete hommikute tagajärg. Et õppida hommikuti sööma, tuleb tähelepanu pöörata õhtusöögile. Kui süüa õhtust liiga hilja, liiga palju, või näksida hilisõhtul teleri ees, siis on selge, et hommikul pole veel isu, sest toit pole ööga jõudnud ära seedida. Kui aga süüa mõistlikult kerge õhtusöök kuue-seitsme ajal, on hommikul kindlasti kõht tühi.