Mandlid on ülitervislik vahepala – piisab peotäiest päevas

Kodutohter
19.03.2025
Shutterstock

Mandleid seostatakse pähklitega nende sarnasuse tõttu, kuigi ametlikult on need seemned.

Mandlid on tuttavad jõulupudrust ja tosca koogi peal. Mandlid muudavad magusad küpsetised veelgi mahlasemaks, kuid need on ka maitsvad ja tervislikud vahepalaks söömiseks.

Mandleid seostatakse pähklitega nende sarnasuse tõttu, kuigi ametlikult on need seemned.

Mandlid on tõeline tervisepomm ja nende toiteväärtus on võrreldav pähklitega. Mandlid on rikkad valkude, kiudainete, kaltsiumi ja tervislike rasvhapete ning vitamiinide, eriti E-vitamiini poolest.
Mandlid sisaldavad üsna palju rasva, kuigi suurem osa sellest on küllastumata ehk pehme rasv. Tänu oma rasvasisaldusele on mandlid ka energiarikkad. Sada grammi mandleid sisaldab 600 kcal energiat, umbes poole vähem rasva ja 24 grammi valku. Kuid tänu nende rasva-, valgu- ja kiudainesisaldusele hoiab peotäis mandleid näljatunde eemal.
Toitumissoovituste kohaselt võite süüa umbes 30 grammi (2 supilusikatäit) mandleid päevas. Soovitus ei kehti aga soolatud ega suhkruga kaetud mandlite kohta.


 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid