Täiusliku muna keetmine
Kodutohter
13.07.2022
Shutterstock

Täiuslikult keedetud muna, mis on parajalt pehme, saab 1+10 meetodiga.

Unusta 7-, 8- või 9-minutiga muna keetmine. 1+10 meetodiga saab täpselt paraja muna, kus munakollane on suussulavalt pehme, kuid mitte valguv ehk muna on täiesti küps, kuid mitte liiga kõva ega kuiv. Sellise meetodiga pole võimalik muna üle küpsetada ja kunagi ei teki ümber munakollase sinist kihti. See tekib liiga pikal keetmisel, kui munakollase raud reageerib munavalges oleva vesiniksulfiidiga. Lisaks sellele on sellisel meetodil keedetud mune lihtne koorida, sest koored ei ole kõvasti muna küljes kinni.
 

1. Pane munad külma veega keema. Vett peab olema nii palju, et munad on vaevalt kaetud.

2. Kuumuta ilma kaaneta keemiseni ja keeda 1 minut. Pane kasvõi munakell käima või jälgi sekundiosutiga kella.

3. Võta kastrul pliidilt, kata kaanega ja jäta 10 minutiks seisma.

4. Kalla ära vesi, oota pool minutit, kuni munakoor kuivab ja lase kraanist kastrulisse külm vesi. Hoia paar minutit külmas vees.
 

Sellisel hautamismeetodil ei kee munad liiga kõvaks, isegi, kui unustada need potti.

Nipp! Pane munakeeduvette näpuotsatäis soola, siis ei kee munavalge välja kui koor peaks katki minema.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid