Kõige parem on salat värskena. Õhukesed salatilehed närtsivad kiiresti, sellepärast on salatit kõige parem säilitada plastkotis ja külmkapis. Lisaks rohelistele salatitele kasvatatakse ka punakaid sorte.
Jääsalat
Rabedat jääsalatit kutsatakse ka Ameerika salatiks. Selle lehed hoiavad hästi vormi ning seetõttu kasutatakse palju salatites ja burgerite vahel. Paksud lehed on mahlased ja salatipea on tihe.
Peasalatid
Peasalatid on erinevate salatite ristandid. Mõned salatisordid moodustavad pehmed kerad. Peasalatid on maheda maitsega. Rohkelt kasvatatakse neid Kesk-Euroopas, aga nad kasvavad hästi ka meie lühikesel suvel ja turgudel pakutakse järjest suuremat valikut.
Lollo rosso
Lokkis servadega lollo rosso ehk Itaalia punane käharlehtsalat on pisut magusa maitsega, lokkis leheservad on punakaspruunid.
Tammelehesalat
Tammelehesalat on saanud oma nime lehe kuju järgi, mis meenutab tammelehte. Tammelehesalatit on nii punaste, kirjute kui ka roheliste lehtedega sorte. Lehed on üsna tugevad, sellepärast säilib salat hästi. Maitse on mahe ja pehme
Rooma salat
Rooma salat on tuntud kui Caesari salati koostisosa. Selle lehed on tugevama maitsega kui teised peasalatid. Suuri lehti võib kasutada ka soojades toitudes.