Burgundia pada

Kodutohter
15.03.2022
Shutterstock

Aeglasel tulel hautamine annab kastmele küllusliku maitse.

6-8 portsjonit

 

1 kg veiseliha (mida pehmem tükk, seda kiiremini valmib)

200 g väherasvast peekonit

2 porgandit

paar sellerivart

2 sibulat

3 küüslauguküünt

200 g šampinjone

1 pudel punast veini

3 dl veisepuljongit või vett

1 sl tomatipastat

2 loorberilehte

1 sl kuivatatud Provence’i ürdisegu (või tüümiani)

2 tl jämedat meresoola

jahvatatud musta pipart

praadimiseks õli ja võid

 

Patsuta liha majapidamispaberiga kuivaks ja lõika tükkideks (näiteks 3x3cm). Lõika peekon ribadeks. Koori ja tükelda porgand, lõika sibul sektoriteks. Poolita šampinjonid, tükelda sellerivarred.

Kuumuta peekoniribad malmist haudepoti põhjas tilga õliga krõbedaks ja tõsta majapidamispaberile nõrguma. Lisa õli ja võid ning pruunista lihatükid potipõhjas mitmes jaos. Lisa lihale sibulad, kuumuta pisut ja lisa siis kõik ülejäänud ained: peekoniribad, küüslauguküüned, loorberilehed, ürdisegu, sool, pipar, porgandi-, seene- ja selleritükid. Lisa tomatipasta, sega, ning vala peale vein ja puljong või vesi, nii et liha oleks vaevalt kaetud.

Kata kaanega ja hauta madalal kuumusel 1,5 kuni 2 tundi. Hautamise aeg sõltub liha kvaliteedist ja lihatükkide suurusest. Võta kaas pealt ja hauta veel tund aega, et kaste kokku keeks. Selle hautise võib eelmisel päeval valmis teha, seistes maitse ainult paraneb.

Burgundia pada on klassikaline Prantsuse roog, mida on hea nautida koos külalistega.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid