2 dl sooja vett
25 g (pool pakki) värsket pärmi
½ tl soola
1 tl suhkrut või mett
1 dl spelta- tai täisterajahu
3 dl nisujahu
½ dl oliiviõli
Maitseõli:
3 sl oliiviõli
1 küüslauguküüs
¼ tl soola
pisut musta pipart
Peale:
50 g riivitud mozzarellat
100 g seeni
1 väike punane sibul
värsket tüümiani, rosmariini või punet
Murenda pärm sooja vette ja sega puukahvliga. Lisa sool, suhkur või mesi ja vähehaaval segades jahud. Lisa õli ja sõtku kätega segamini. Kata kauss rätikuga ja lase soojas tuuletõmbuseta kohas kahekordseks kerkida.
Sega riivitud või pressitud küüslauguküüs, sool ja pipar õli sisse. Viiluta seened ja sibul.
Sõtku kerkinud tainas jahusel laual ja jaga neljaks. Vormi piklikud pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata puhta köögirätikuga. Lase pisut kerkida.
Vajuta leiva sisse pöidlaga lohud ja raputa peale riivjuust. Lisa seene- ja sibulaviilud ning ürdioksad. Vajuta kõik kergelt tainasse. Pintselda pealt maitseõliga.
Küpseta focacciat 250-kraadises ahjus 10 minutit. Paku tee, puljongi või püreesupiga.