Lihtsad kuklid suvisele aiapeole

Kodutohter
18.06.2025
Shutterstock

Kukleid on hea teha suuremas koguses aiapeole suppide või salatite kõrvale, sest kõik armastavad värsket krõbeda koorikuga saia.

5 dl leiget vett
1 dl piima
25 g pärmi (0,5 pakki)
2 tl soola
1 sl mett
12,5 dl nisujahu
 

Mõõda vesi ja piim kaussi. Murenda pärm teise kaussi ja lisa sool ja mesi. Vala peale veidi piima-vee segu. Sega, vala sisse ülejäänud vedelik ja sega jahu paaris osas tainasse.
Sõtku nii kaua, kuni tainas lööb kausi servade ja käte küljest lahti. Puista peale umbes 2 supilusikatäit jahu. Kata kauss rätikuga ja lase kerkida tuuletõmbuseta kohas 1-1 0,5 tundi.
Kuumuta ahi 240-250 kraadini. Kata kaks küpsetusplaati küpsetuspaberiga.
Puista küpsetusplaadile 0,5-1 dl nisujahu ja kalla tainas ettevaatlikult sellele. Ära enam sõtku, et õhumullid jääksid sisse.
Puista tainale veel paar supilusikatäit jahu ja patsuta tainast kergelt käega.
Lõika tainas metallspaatliga (või koogispaatliga) 6-7 ribaks ja seejärel lõika iga riba 2-3 tükiks. Tükid peaksid olema enam-vähem ühesuurused. Aseta kuklid küpsetusplaadile.
Küpseta kukleid, üks plaat korraga, umbes 20 minutit. Esimese plaadi küpsemine võtab tavaliselt paar minutit kauem aega kui teise.
Lase kuklitel katteta jahtuda, et koorik muutuks krõbedaks.

Kuklid on parimad värskelt küpsetatuna või ja juustuga, aga maitsevad suurepäraselt ka järgmisel päeval. Kukleid on hea teha suuremas koguses aiapeole suppide või salatite kõrvale, sest kõik armastavad värsket krõbeda koorikuga saia. Ja alati võib küpsetada plaaditäie rohkem, et saaks osa saiakesi sügavkülma panna.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid