Sepikujuuretis speltajahust

Kodutohter
11.05.2024
Shutterstock

Speltajahust juuretist võib kasutada nii saiade, sepikute kui ka leibade küpsetamiseks.

1-3 päev (iga päev)

1 dl vett

1,25 dl täisteraspeltajahu

Päevad 4-5

0,25 dl juuretist

0,75 dl vett

1 dl täisteraspeltajahu
 

Soojenda vesi umbes 30-kraadini. Mõõda kaussi 1 dl vett ja 1,25 dl jahu ning sega ühtlaseks. Kata kauss köögirätikuga ja jäta järgmise päevani seisma sooja kohta, kus pole tuuletõmmet.

Teisel päeval on alganud fermenteerumine ja segu lõhnab kergelt hapukalt. Sega hulka sama palju vett ja jahu, ning jäta jälle sooja kohta seisma.

Kolmandal päeval on juuretises näha mulle ja tunda on tugevamat lõhna. Sega hulka sama kogus jahu ja vett ning jäta jälle soojakohta seisma.

Neljandal päeval on juuretis korralikult kerkinud ja nüüd peab seda hakkama toitma.

Sega juuretist ja võta sealt 30 g puhtasse klaaspurki. Ülejäänud juuretise võib anda tuttavale või ära visata.

Toida juuretist jälle 0,75 dl sooja vee ja 1 dl jahuga. Korda sama viiendal päeval.

kuuendal päeval on juuretis õhuline ja mullitav. Nüüd võib seda kasutada küpsetamiseks. Võta juuretisest vajalik kogus ja pane ülejäänud klaaspurgiga külmkappi.

Et juuretis säiliks külmkapis kasutuskõlblikuna, tuleb seda kord nädalas toita, lisades jälle vett ja jahu.

Paar päeva nne küpsetamist võta vajalik kogus juuretist külmakapist tuppa sooja.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid