4 portsjonit
3–4 väikest suvikõrvitsat
½ tl soola
Täidis
2 sl rapsi- või oliiviõli
1 sibul
1 küüslauguküüs
2–3 dl (u 100 g) hakitud kukeseeni
250 g kana- või kalkuni hakkliha
2 tl riivitud sidruni koor
1 sl sidruni mahla
musta pipart
pisut soola
värsket tüümiani või punet
1 tl suhkrut või mett
näpuotsatäis tšillihelbeid
150 g tugevamaitselist riivjuustu
Pese ja poolita suvikõrvitsad. Uurista väikese lusikaga seemned välja. Jahvata veskist suvikõrvitsapoolikutele soola. Jäta 20-30 minutiks maitsestuma.
Koori ja haki sibul. Koori ja riivi küüslauguküüs.
Kuivata suvikõrvitsad majapidamispaberiga. Kraabi ettevaatlikult viljaliha koore seest välja, nii et koor ei läheks katki. Tükelda viljaliha.
Kuumuta pannil tilk õli ja lisa sibulad. Lisa suvikõrvitsatükid ja hakitud kukeseened. Kuumuta, kuni vedelik on aurustunud. Lisa hakkliha ja prae kõik segades läbi. Tõsta pann pliidilt ja maitsesta segu värskete ürtide, riivitud sidrunikoore ja -mahlaga. Jahvata pipart ja proovi maitset. Vahel polegi vaja soola lisada. Vajadusel lisa veel sidrunimahla ja maitse tasakaalustamiseks natuke suhkrut või mett. Lisa tšillihelbeid. Sega hulka ⅔ riivjuustust.
Tõsta suvikõrvitsalootsikud õlitatud ahjuvormi ja tõsta sisse täidis. Täidise kogus oleneb suvikõrvitsate suurusest. Kui täidist jääb üle, võib sellega täita näiteks paprikapoolikuid. Puista peale ülejäänud riivjuust.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit.
Paku juurde toorsalatit.
Väikesed on parimad. Piklikud sordid on parimad umbes 20 sentimeetri pikkustena või isegi alla selle.
Õhukese koorega suvikõrvitsatel on kooremaitseline sisu. Suurte suvikõrvitsate kohev seemnetaga sisu tuleks eemaldada.
Kõik suvikõrvitsad on maheda maitsega, kuid viljaliha võib olla pehme või tihe, olenevalt sordist.