Basiilik lisab vürtsi toidule ja elule

Foto: 123rf

Basiilikut peetakse maitse- ja ravimtaimede kuningaks. Kas ta seda ka on, saab igaüks ise järele proovida.


Juba tuhandeid aastaid on vürtsbasiilik (Ocimum basilicum) olnud Indias armastatud maitsetaim, millel olevat imejõud. Basiilikut on mitut liiki: rohkem levinud on harilik basiilik ja vürtsbasiilik, millest allpool juttu ongi. Nimetagem teda lihtsalt basiilikuks, mida ka eestlased on hakanud maitsetaimena väga armastama ning teda saab osta ka poest.

 

Võib ka ise kasvatada

Basiilik on külmaõrn päikeselembene viljaka maa taim. Ometi on teda võimalik kasvatada ka meil, kui paneme ettekasvatud taimed juunikuus avamaa sooja mulda.

Basiilikut saab kasvatada ka rõdul ja aknalaual, kuid see on vähem vürtsikas kui õues kasvanud taim.

Kui ostad poest väikeses potis taime, istuta see kodus suuremasse potti ning pane aknalauale – nii võib ta edasi areneda ja anda pidevalt lehti terve suve jooksul (võib seal üle elada isegi talve). Basiilikut võib kasvatada ka õues näiteks terrassil potis, kui pole aiamaad.

Eristatakse veel väikese- ja suurelehelist ning lusikakujulist basiilikut, millel kõigil võib olla erinev lõhn, mis meenutab loorberit, nelki, aniisi, sidrunit, mentooli, kamprit, muskaati või kaneeli. Oma kogemustest võin öelda, et lusikakujuliste roheliste lehtedega vürtsbasiilikul on aroom mahedam ja saagikus kindlalt suurem, lehed on meeldiva palsamilõhnaga. Samas võin öelda, et avamaal kasvatatud basiilik on tunduvalt vürtsikam kui kasvuhoone oma.

 

Kuivatamiseks ja värskelt

Soodsal suvel võib saada isegi kolm saaki, kusjuures esimene saak korja õitsemise algul.

Kuivata lehed õhurikkas varjulises kohas. Kuivad lehed hoia valguse eest kaitstult suletud purgis või pappkarbis.

Kuna lehed on väga õrnad ja mahlased, siis korjamisel ära neid mulju; kuivatamisel võib nende värv muutuda mustjaspruuniks ja väheneda ka eeterlike õlide sisaldus.

Õige kuivatamisega basiiliku lõhn isegi tugevneb, mida teiste maitsetaimede puhul ei ole.

Sügavkülmutada võib basiilikut tervete lehtedena – nii on need kõige aromaatsemad.

Suvel aga korja söögi maitsestamiseks ikka värskeid lehti.

Loe edasi ajakirjast…