Võitluses kolesterooliga tuleb appi punane riis

08.02.2023
Sisuturundus
Shutterstock

Südamehaiguste üks olulisemaid riskitegureid on kolesteroolitaseme kõrgenemine veres. Siiski tuleb märkida, et üldkolesteroolist palju olulisem näitaja on „halva“ ehk LDL-kolesterooli tase. Järgnevalt võtame luubi alla, miks on kolesterooli langetamine kriitilise tähtsusega. Ja millised on tõestatud toimega looduslikud valikud kolesterooli langetamiseks.

Mis on kolesterool ja milleks seda vaja on?

Kolesterooli kutsutakse rahvasuus vererasvaks. Tegelikult on see pehme vahajas aine, mida 70% ulatuses toodab maks ning 30% saadakse toidust. Kolesterool ei ole normaalse sisalduse juures organismi vaenlane. Inimese organism vajab kolesterooli rakkude ehitamiseks ning sapphapete, suguhormoonide ja D-vitamiini tootmiseks.

Miks peab kõrgenenud kolesterooli langetama?

Kõrge kolesterooliga kaasneb kiirem arterite lubjastumine ehk ateroskleroos. Püsivalt kõrgenenud kolesteroolitase on üks olulisemaid südame- ja veresoonkonna haiguste riskitegureid ning eriti ohtlik, kuna inimene ise ei tunne midagi.

Ainult üldkolesterooli taseme põhjal ei ole võimalik südame-veresoonkonna haigestumise riski täpselt hinnata. Kõige olulisem südame-veresoonkonna haiguste riski määraja on LDL-kolesterool. Iga täiskasvanud inimene peab teadma oma LDL-kolesterooli taset ja oma LDL-kolesterooli taseme eesmärkväärtust. LDL-kolesterooli eesmärkväärtus sõltub olemasolevatest haigustest ja riskiteguritest.

Mis on LDL-kolesterool ehk „halb“ kolesterool?

LDL-kolesterool on grupp lipiide, mille ülesandeks on kolesterooli transport kudedesse. LDL-kolesterooli nimetatakse „halvaks kolesterooliks“, kuna see vorm „salvestab“ üleliigse kolesterooli veresoonte seintesse ja põhjustab veresoonte lubjastumist ehk ateroskleroosi.

Veresoonte lupjumine toimub aastakümnete jooksul ning ei anna endast märku enne, kui on tekkinud tõsisemad tüsistused – südameinfarkt ja ajuinsult. Seetõttu nimetatakse halba kolesterooli ka „vaikseks tapjaks“.

Milline peab olema LDL-kolesterooli eesmärkväärtus?

LDL-kolesterooli normi piires hoidmine on südame tervise seisukohalt võtmetähtsusega. Ei ole vaja oodata, et Sul hakkaks halb. Parem on kolesterooli langetavat ravi alustada varem kui hiljem.

Halb kolesterool ehk LDL veres peab tervel inimesel jääma alla 3 nmol/l. Kaasuvate haiguste korral nagu diabeet ja kõrge vererõhk on LDL-kolesterooli normid rangemad ja peavad jääma alla 1,4 nmol/l.

Mida teha, et langetada LDL-kolesterooli?

Kui kolesteroolitase ei ole väga kõrge, saab seda mõnevõrra langetada õige toitumisega. Kasulik on  jälgida Vahemere dieeti – süüa palju puu- ja köögivilju, kala ning pähkleid.

Uuringute kohaselt aitab dieetravi alandada kolesterooli 5–15% aga mitte rohkem. Kui kolesteroolitase on tunduvalt kõrgenenud, siis selle normaliseerimiseks ei piisa enam ainult dieedist.

Retseptiravimid jäägu viimaseks õlekõrreks

Kolesterooli langetavaid ravimeid ei määra arstid kergekäeliselt, sest tegemist on eluaegse raviga. Esmalt proovitakse kolesterooli langetada eluviiside ja toitumise muutmisega. Enne retseptiravimite väljakirjutamist tasub kaaluda teisi võimalusi.

Üks leebem viis kolesterooli langetada on Hiina kääritatud punase riisi preparaadiga. Mitmed uuringud on näidanud, et LDL-kolesterool langeb punase riisi preparaadiga kuni 30%.

Mis on Hiina kääritatud punane riis?

Sageli aetakse segamini Hiina kääritatud punase riisi ekstrakt poes müüdava punase riisiga. Tegemist on täiesti erinevate toodetega ning poes müüdav punane riis ei oma kolesterooli langetavat toimet.

Kolesterooli langetavat punast riisi saadakse valge riisi fermenteerimisel ehk kääritamisel. Selle protsessi käigus tekib riisile iseloomulik punane värv, mis edaspidi sisaldab looduslikku kolesterooli langetavat ühendit Monakoliin K-d.

Hiina rahvameditsiinis on Hiina kääritatud punast riisi kasutatud juba üle 1200 aasta organismi ergutamiseks, seedimise soodustamiseks ja vereringe taastamiseks.

Tänapäeval tarbitakse punase riisi ekstrakti sisaldavaid preparaate üld- ja LDL-kolesterooli  langetamiseks ning südame-veresoonkonna tervise kaitseks. Punase riisi preparaatide efektiivsus on looduslike preparaatide seas kliinilistes uuringutes kõige paremini tõestatud.

Miks valida punase riisi preparaat?

Looduslikest valikutest on fermenteeritud punase riisi standardiseeritud ekstrakti kapslid kõige paremini tõestatud toimega. See langetab tõhusalt nii üld- kui halva kolesterooli hulka. Sellega seoses on punase riisi preparaatide tarvitamine  Euroopa düslipideemia ravijuhises ametlikult tunnustatud.

Lisaks on punase riisi preparaadid pikaldasel tarvitamisel hästi talutavad ning võrreldes statiinidega oluliselt vähemate kõrvaltoimetega. Enamus kliinilisi uuringuid on näidanud, et punase riisi preparaate kasutades ei teki maksa ensüümide tõusu ja neerukahjustusi.

Punase riisi preparaat on ravijuhiste järgi esmane soovitus elustiili muutuste juurde. Kuigi teatud tingimustel, kui kardiovaskulaarne risk on liiga suur, siis reeglina ei ole punase riisi preparaadi tarvitamine esmane valik. Siinkohal on oluline kinni pidada arsti soovitustest ning mitte ise muuta raviplaani.

Kui pikalt peab punase riisi preparaati tarvitama?

Kolesterooli ravi on reeglina eluaegne. Et hoida kolesterool kontrolli all, tuleb jälgida väga rangelt lisaks elustiilile oma toitumist ja liikumist ning ka ravimite tarvitamist. Punase riisi tabletid kuuluvad samuti kolesterooli langetavate ravimite gruppi.

Millist punase riisi preparaati valida?

Punase riisi preparaadi valimisel jälgi kolme lihtsat soovitust. Eelista preparaati kus:

* Monakoliin K sisaldus oleks 2,99 mg;

* punane riis oleks tsitriniini vaba;

* lisaks punasele riisile oleks lisatud juurde ka Vahemeremaade dieedi eeskujul antioksüdante.

Monakoliin K sisaldus

Monakoliin K on looduslik statiin, mis langetab efektiivselt kolesterooli. Eestis on alates 2022. aastast lubatud suurim ohutu Monakoliin K päevane annus 2,99 mg. Seetõttu on punase riisi preparaadi valimisel oluline jälgida, et selle sees oleks maksimaalne lubatud annus Monakoliin K-d.

Tsitriniinivaba

Tsitriniinid on mürkained, mida tekitavad mitmed seened kääritamisprotsessi tulemusena. Kui mujal toidus on tsitriniini tootvate seente esinemine kui saastumine, siis see „saastumine“ on punase riisi tootmise tavapärane osa.

Kolesterooli kontrolli alla saada on üks asi, aga seda kontrolli all hoida hoopis teine asi. Eelista preparaati, mis ei sisaldaks tsitriniine, mida mitmed punase riisi preparaadid võivad sisaldada. Ainult tsitriniinivaba koostisega punase riisi preparaadi tarvitamine on pikema aja jooksul ohutu ja turvaline valik.

Antioksüdandid

Lisaks punasele riisile soovitavad kardioloogid tarvitada südame tervise jaoks antioksüdante. Antioksüdandid langetavad efektiivselt LDL-kolesterooli, takistavad LDL-kolesterooli oksüdeerumist ja selle veresoonte seintesse tungimist koos edasise kahjuliku toimega.

Eelista preparaati, milles on lisaks punasele riisile lisatud Vahemeremaade dieedi eeskujul antioksüdante, et hoida veresooned terved ja siledad. Kui veresooned on terved ja kahjustamata, siis ei teki lupjumist ega trombiohtu.

Hoia oma südame tervist!

Sarnased artiklid