Savoia kapsas ehk kähar peakapsas erineb tavalisest peakapsast oma kähardunud lehtede poolest.
Kähar peakapsas on õrnakoeline ja hea maitsega, sisaldab rohkelt C-vitamiini. Selle pealmised lehed on tumerohelised, kenasti krobelised ja kortsus.
Varajase kapsa hautis valmib kiiresti ja on täis põnevaid maitseid.
5–6 portsjonit
1 dl odrakruupe
7 ½ dl köögiviljapuljongit + ½ l
peotäis rohelist sibulat koos valgete mugulatega
1 küüslauguküüs
2 sl rapsiõli
1 varajane kapsas (u 750 g)
2 porgandit
Kapsa-hakklihahautisele vahelduseks võib teha hoopis kapsavormi.
Kapsavorm sarvekestega
6-8 portsjonit
200 g väikseid sarvekesi
1 kg peakapsast
1 suur porgand
400 g seguhakkliha
1 sibul
1 sl rapsiõli
2 dl puljongit
1 dl rõõska või hapukoort
soola, mus
Maitsev hautis, mis sobib ka veganitele kui riivjuust välja jätta.
4 portsjonit
600 g peakapsast või lehtkapsast
2 sibulat
500 g suvikõrvitsat
1 sl õli
3 dl köögiviljapuljongit
1 purk (380 g) punaseid ube
1 purk (380 g) valgeid ube
1 sidruni riivitud
Lehtkapsast võib panna hautistesse, salatitesse, kuivatada või külmutada.
Lehtkapsasalat
6-8 portsjonit
6-8 lehtkapsalehte
väike tükk punast kapsast
1 hapu õun
1 suur porgand
1 väike sibul
2 hakitud sellerivart
Kaste:
0,5 dl oliiviõli
1 sl sinepit
3 s