Oleme harjunud piima, jogurtit või kefiiri jooma söögi kõrvale nagu jooki, kuid kõik need on ka eraldi täisväärtuslikud toidud. Midagi neist peaks kuuluma meie menüüsse iga päev.
Piimas leidub üle saja kasuliku ühendi ning selles on kõik põhilised organismile vajalikud toitained. Kõige rohkem sisaldab piim vett (umbes 87%), kuid see on väga väärtuslik vesi, kuna selles on lahustunud kõik head ja tarvilikud ühendid.
Enamik talub piimasuhkrut
Teaduslikud tõestused ja hea praktika kinnitavad lehmapiima kasulikkust nii lastele kui ka täiskasvanutele, sest piim on arenemiseks ja kasvamiseks esmavajalik.
Tuleb küll arvestada, et osa inimesi ei talu piimasuhkrut ehk laktoosi, kuid seda probleemi ei tohi ületähtsustada. Kui kogu maailmas talub piima keskmiselt umbes kolmandik täiskasvanutest, siis Skandinaavia maades võib seda juua 90% inimestest, ilma et tekiks kõhuvaevusi. Viimaste aegade uuringud väidavad, et piimasuhkru talumatuse erinevus piirkonniti on tingitud evolutsiooni käigus tekkinud geenimuutustest. Enamik eestlasi saab õnneks juua rõõska piima ja süüa piimatooteid, mis on tervise seisukohast väga tähtsad.
Kui laktoosi lõhustava ensüümi laktaasi aktiivsus on vähenenud, saab menüüsse valida hapendatud või laktoosivabasid piimatooteid. Lastel võib ette tulla ka piimavalkudest tingitud allergiat - sel juhul sobivad samuti hapendatud piimatooted, sest hapnemisel piimavalkude allergiseeriv toime väheneb.
Loe edasi ajakirjast...