Külmal ajal ei pea end sugugi rasva sööma. On toiduaineid, mis aitavad meid erksa ja tegusana püsida kevadeni.
Igal aastaajal kindlustab kõige parema tuju mitmekülgne toiduvalik. Kindlasti vajame jahedal ja rõskel ajal rohkem sooja andvaid jooke ja vürtsikamaid toite.
Sel ajal kipuvad kallale ka viirushaigused – sellepärast on vajalikud antioksüdandid organismi kaitsevõime tugevdamiseks. Ja juhul, kui on ikka pakane, vajame ka sooja tootmiseks rohkem kaloreid.
Mida valida joogiks
Roheline tee. Selles maitsvas joogis peituvad toimeained on heaks abiks mitmete haiguste ennetamisel ja leevendamisel. Pealegi on värske tee hea soe jook rõskel külmal ajal. Ta ergutab ja suurendab keha kaitsevõimet, sest rohelises tees leiduvad antioksüdantsed flavonoidid aitavad kahjutustada vabu hapnikuosakesi. Need aga soodustavad südamehaiguste, vähktõve, katarakti (läätsekae) ja põletike teket, liigeshaigusi ning isegi Alzheimeri tõbe.
Rohelises tees on oluliselt rohkem antioksüdante kui puu- ja juurviljades. Teadusuuringute põhjal on rohelises tees ühe olulisima antioksüdandina leitud epigallokatehhiin-3-gallaat. Selle toime antioksüdandina on 100 korda tugevam kui C-vitamiinil ja 25 korda mõjusam kui E-vitamiinil. Veel on rohelise tee lehtedel põletikuvastane toime.
Mahlad ja smuutid. Talvisel ajal on mahlad ning aed- ja puuviljasmuutid head C-vitamiini allikad, pealegi saab enamikust nendest palju südamele vajalikku kaaliumi.
Mahl toniseerib ja 1 klaas hommikul on paras kogus päeva alustamiseks. Mahla energiahulga annavad temas olevad süsivesikud puuviljasuhkru ehk fruktoosina. Toiduenergia hulk võib olla 100 g mahlal 30–60 kcal. Magusatest marjadest valmistatud mahl on energiarikkam.
Taimsetest toitainetest saame mahlast karoteene, eriti beetakaroteeni, mis on A-vitamiini eelühend ja oluline silmadele. Seda on suuremal hulgal kibuvitsa-, maasika-, mandariini-, granaatõuna- ja aprikoosimahlas. Beetakaroteeni poolest on eriti rikas porgandimahl.
Soovitatav on valida erinevaid mahlasid, kuid eelista 100% naturaalmahla, mida saad ise soovi korral lahjendada.
Loe edasi ajakirjast...