Ekleeri kook vaarikatega
Shutterstock
21.08.2022
Shutterstock

Keedutainast on lihtne teha ja vahele võib panna hooajalisi marju.

7-8 tükki

 

Põhi

125 g võid

2,4 dl vett

2,4 dl nisujahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

4 muna

näpuotsatäis soola (kui kasutada soolast võid, pole soola vaja lisada)

 

Kreem

4,7 dl täispiima

2,4 dl suhkrut

2 tl kartulitärklist

2 tl nisujahu

2 tl vanillisuhkrut

250 g toasooja võid

2 dl vaarika või pohlamoosi

2-3 dl vaarikaid

 

Peale

tuhksuhkrut

 

Mõõda vesi ja või potti. Kasuta teraspotti, selles on hea hiljem vahustada. Kuumuta ja sega, kuni või on sulanud. Kuumuta keemiseni. Tõsta pott pliidilt ja sega hulka jahu ja sool. Sega energiliselt puulusikaga vähemalt kolm minutit, kuni tainas on paks ja läikiv.

Lisa tainasse ükshaaval munad, samal ajal mikseriga kloppides. Lisa ka küpsetuspulber.

Tõsta tainas kilekotti, lõika ära nurk ja pigista kaks kandlilist tainaplaati küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni koogipõhjad kerkivad ja tõmbuvad kuldseks. Ära ava küpsemise ajal ahjuust!

Lase koogipõhjadel jahtuda.

Kreemi jaoks sega piim, suhkur, kartulitärklis, nisujahu ja vanillisuhkur kastrulis. Kuumuta vispeldades keemiseni. Tõsta pliidilt. Kui kreem on jahtunud toatemperatuurini, lisa vähehaaval toaoe või kogu aeg mikserdades.

Tõsta kata põhi kreemiga, puista peale ohtralt vaarikaid ja tõsta teine tainaplaat peale. Tõsta vähemalt paariks tunniks külmkappi maitsestuma. Kui soovid, et pealmine koogikiht oleks krõbedam, siis tõsta see peale alles enne serveerimist.

Võikreem ekleeri vahel on klassika, kuid koogi võib täita ka vahukoore-kohupiimapasta seguga.

Keedutainast koogi võib teha ühe ümmarguse, kandilise või hoopis mitu väikest kooki.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid